VIJESTI

TREBINJE Zasjedanje gradskog parlamenta opet bez opozicionih partija

Nisu prisustvovali odbornici SNSD-a, DNS-a i NDP-a

P. M.

14.7.2016

Na današnjem redovnom zasjedanju gradskog parlamenta Trebinja, kojem nisu prisustvovali odbornici opozicionih partija SNSD-a, DNS-a i NDP-a, usvojen je izvještaj o realizaciji Strategije razvoja grada Trebinja 2009-2017. godine, a za period do 2015. godine, plan implementacije strategije za tekuću godinu, te informacija o neophodnim aktivnostima oko izrade nove strategije grada Trebinja.

Odbornici Skupštine grada Trebinja, između ostalog, razmatrali su i informaciju o finansijskom poslovanju privrede u prošloj godini, kao i otvaranje objekata za pružanje turističkih usluga.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Zoran Milošević rekao je da je u prošloj godini broj zaposlenih u Trebinju iznosio 8.171, što je za 2,3% ili 190 radnika više nego u prethodnoj. Na sjednici je takođe iznesen podatak da je broj penzionera u 2015 godini u Trebinju gotovo izjednačen sa brojem zaposlenih.

Usvojena je i informacija o realizovanim aktivnostima iz Strategije razvoja socijalne zaštite od aprila prošle do aprila ove godine.

Odbornici su usvojili i odluku o Zoning planu "Grad sunca".

Prihvaćeni su i programi rada javnih ustanova čiji je Grad osnovač, te program razvoja sporta za ovu godinu.

Skupština je na lični zahtjev razriješila dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu Grada Trebinja Rajka Ćapina, koji odnedavno obavlja funkciju direktora Doma penzionara u Trebinju, a imenovala Dejana Kovača za načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalne policije, Miroslava Bakoča za načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, te Danka Vukovića za starješinu Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Zdravko Butulija rekao da je opozicija sa devet potpisa odbornika do sada tri puta podnosila legitiman zahtjev za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi, na osnovu odluke Ministarstva uprave i lokalne samouprave, bile poništene odluke donesene na 37. redovnoj sjednici, kada je prekršen Poslovnik o radu Skupštine.

Butulija je podsjetio da je  tada verifikovan mandat odborniku Pokreta za Trebinje prije usvajanja dnevnog reda, nakon čega je reagovalo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, napominjući da se prema Poslovniku prije dnevnog reda ne može razmatrati nijedno drugo pitanje.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Neđo Ćebedžija ističe da Poslovnik o radu Skupštine predviđa kada se može sazvati vanredna sjednica, te da je u ovom slučaju procjena da ne postoji nijedan razlog da se ona i sazove.

"Da su tražili redovnu sjednici razmotrili bi takav zahtjev, jer Poslovnik predviđa da se sa devet potpisa može sazvati redovna sjednica", pojasnio  je Ćebedžija.