BIZNIS

BBI banka dokapitalizirana s 30 miliona KM

Peta banka u BiH po visini uplaćenog kapitala

Fena

14.7.2016

Dioničari BBI banke - Islamska razvojna banka (IDB), Dubai islamska banka i Abu Dhabi islamska banka, uložili su dodatnih 30 miliona KM što će omogućiti plasman 250 miliona KM za podršku bh. privredi, istaknuto je danas na konferenciji za medije u Sarajevu.

Generalni direktor BBI banke Amer Bukvić izjavio je da je to drugo povećanje kapitala banke u posljednje dvije i po godine, u ukupnom iznosu od 60 miliona KM, te da je sada BBI banka četvrta banka u Federaciji i peta u Bosni i Hercegovini po visini uplaćenog kapitala.

Istakao je da se trenutno u portfoliju banke, u kojem se ukupna aktiva s novim kapitalom približila iznosu od 740 miliona KM, 525 miliona KM odnosi na finansiranja, što predstavlja značajnu podršku za bh. privredu.

- Samo iz turske finansijske linije u pokretanje proizvodnih pogona u poljoprivredi, turizmu, industriji i otvaranju novih radnih mjesta za povratnike do sada je plasirano 135 miliona KM. Od toga je 87 miliona KM plasirano za 165 pravnih subjekata, što je omogućilo direktno zapošljavanje 1.540 radnika, a indirektno dodatnih 780 kooperanata. Također, plasirano je 48 miliona KM za 3.661 fizičku osobu, uglavnom povratnike, koji su na taj način osigurali stalne ili dodatne izvore prihoda - precizirao je Bukvić.

Naveo je da BBI u posljednjih deset godina u prosjeku godišnje raste 20 posto, što je svrstava u red najbrže rastućih banaka u BiH.

Bukvić je najavio i nastavak aktivnosti vezanih za Sarajevo Business Forum, te rad na privlačenju stranih investicija i pronalasku tržišta za bh. brendove kroz otvaranje kancelarija BBI VIP biznis kluba u nekim od najvećih investicijskih centara u svijetu.

- Već naredne sedmice kancelarija BBI VIP biznis kluba bit će otvorena u Dubaiju, a u naredna tri mjeseca planirano je otvaranje dodatnih BBI kanacelarija u još nekim  zaljevskim zemaljama. Također, u toku su pregovori za otvaranje naših ureda u Indiji i Kini - rekao je Bukvić.