BIH

ŠAPTAČ ZMIJAMA Mićo Pantić: Otrov mi ne može ništa!

Čuveni semberski gujar

E. MUSLI

14.7.2016

Ne samo semberski, jer nema sličnog do Beograda ni do Sarajeva. Ja sam car zmija, jedini u ovom regionu, da vam bude jasno, kaže za „Dnevni avaz“ Mićo Pantić, nadaleko čuveni semberski gujar iz semberskog sela Modran, koji nemuštim jezikom sa zmijama priča, ali i liječi one koje zmija ujede. Ono što ljekari ne mogu, to može Mićo pa mu ljudi vjeruju i dolaze iz svih krajeva BiH i regiona.

To nije igra

Veli nam da je ovu vještinu preuzeo od svoga starog čiče iz sela Čengić na Majevici, a da će sve što zna prenijeti na svoga sina Luku.

- To nije igračka, to je moć i za ovo što radim treba i hrabrosti i vještine, a treba se za to roditi jer meni zmijski otrov ne može ništa - priča gujar Mićo (77), koji već pedeset godina raspolaže ovim darom. Putem telefona daje savjete kako postupati sa zmijama koje se pojave na imanju, u nekoj kući, a onaj koga je zmija ujela mora doći na Mićino imanje.

Dodaje da ide na teren samo kada su u pitanju mala djeca koje zmija ugrožava, a tada se pokaže sva njegova vještina. Takvu zmiju odnosi sa sobom, a ne preporučuje da se ubijaju u kući.

 

gujar-mico-spasava-ljude

Mićina tečnost spasonosna i za Božicu Lazić

- Obavezno spašavam djecu, a za odrasle imam savjete. Nekada sam savjetovao da se ne ubijaju nikako, ali nakon poplava ostalo nam je svakakvih zmija koje ovdje nikada nismo vidjeli. Zato kažem da ih ubijete, ali uvijek izvan kuće i da je duboko zakopate u zemlju - priča naš sagovornik.

Koristi ljudima

- Ne mogu objasniti kako znam da je nekoga ujela zmija, čak vidim i mjesto gdje se to dogodilo. Ima ih koji me pokušavaju prevariti, ali ja odmah znam da se ne radi o zmijskom ujedu. Ne možeš me slagati, na mene moraš da ideš precizno. Ipak, mnogima sam pomogao i to je ono što me ispunjava srećom - pojašnjava semberski gujar i dodaje da zmije u kuću uglavnom ulaze kroz cijevi kanalizacije.

sredstva

Mićina sredstva za rad

Dodaje da ovo nije lagan posao i da ga svaka intervencija i psihički i fizički iscrpljuje. Ne odustaje, jer moć koja mu je data, veli, mora koristiti ljudima.

Uvijek ima neku od zmija, tajna je zašto mu trebaju

Mićo kod sebe uvijek ima neku od zmija i kaže da je tajna ono zašto mu one trebaju. Njegova terapija za one koje je ujela zmija sastoji se od čudotvornog seruma roskaste boje i specijalne masti, koje sam pravi. Za „Dnevni avaz“ otkriva kako se uzima serum.

- Kad mi dođe neko s ujedom zmije, prospem malo napitka na zemlju i on mora na to mjesto stati stopalom, a potom popiti punu čašu napitka. Povežem ga sa zemljom i, eto, to je jedna od tajni i mogu vam je reći - kaže Mićo s osmijehom.