VIJESTI

Salihović čestitao Viliću na uspješnom osiguranju skupa u Srebrenici

U okviru operativne akcije, sudjelovalo je više stotina policijskih djelatnika iz svih policijskih i sigurnosnih agencija

Fena

14.7.2016

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović čestitao je direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadu Viliću i Operativnom štabu akcije za uspješno osiguranje skupa u Srebrenici 11. jula, koji je prošao bez incidenta.

Vilić je danas tokom susreta informirao Salihovića o aktivnostima provedenim u okviru Operativne akcije „Srebrenica 2016“, koja je uključivala rad i koordinaciju svih policijskih i sigurnosnih agencija, prilikom obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

U okviru operativne akcije, sudjelovalo je više stotina policijskih djelatnika iz svih policijskih i sigurnosnih agencija, a održavani su redovni sastanci na kojima je sastavljan plan aktivnosti i vršene procjene potencijalnih sigurnosnih opasnosti.

Procjenjuje se da je obilježavanju 21. godišnjice genocida u Srebrenici, prisustvovalo više od 20. 000 osoba iz BiH i inostranstva, uključujući veliki broj međunarodnih delegacija i diplomatskih predstavnika, što je zahtijevalo detaljne i koordinirane sigurnosne pripreme.

Koordinirane su sigurnosne aktivnosti prilikom dolaska, boravka i odlaska učesnika, aktivnosti osiguranje putnih pravaca na području Srebrenice i okoline kao i samog Memorijalnog centra u Potočarima.

Glavni tužilac je uputio je čestitke i svim policijskim i sigurnosnim agencijama i policajcima koji su sudjelovali u aktivnostima i poslovima osiguranja, za uspješno realizirane poslove sigurnosti u okviru Operativne akcije „Srebrenica 2016“ , saopćeno je iz Tužilaštva BiH.