VIJESTI

BEZ INCIDENATA U Srebrenici Bošnjaci i Srbi obilježili stradanje civilnih žrtava

Uz pojačane mjere sigurnosti

Fena

13.7.2016

U okviru obilježavanja 21. godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici, preživjele žrtve i građani Srebrenice su se okupili ispred zgrade stare policijske stanice i Osnovnog suda u Srebrenici da bi podsjetili na zločin koji je počinila vojska Republike Srpske 13. jula 1995. godine.

Proučena je Fatiha za ubijene i položeno cvijeće, a prisutnima se obratio predsjednik Skupštine općine Srebrenica i predsjednik Općinskog odbora SDA Hamdija Fejzić.

Zemlja natopljena krvlju

- Na svakom metru je natopljena zemlja krvlju Bošnjaka koji su dali svoje živote za odbranu Srebrenice i Podrinje. Nema mjesta u Srebrenici gdje nije poginuo Bošnjak. Danas smo ovdje da im odamo počast te da se sjetimo ubijenih i nikad da ih ne zaboravimo - izjavio je Fejzić.

Šehidi Abdurahmanović je 8. maja 1992. godine u staroj zgradi policijske stanice u Srebrenici ubijen suprug Jakub Abdurahmanović.

- To je dan kada su moja djeca ostala bez oca. Njemu je u ovoj zgradi trebao da bude zaštićen život. Međutim, ovdje je ubijen. Na svaki pedalj zemlje mi u Srebrenici možemo da položimo cvijeće i odamo počast žrtvama - kaže Abdurahmanović.   

Predsjednica Udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović kaže da je juli najteži mjesec za preživjele žrtve genocida.

-Danas smo obišli stratišta na kojima su ubijeni naši najmiliji. Obišli smo Kravicu, školu Orahovac. Žalosno je da su škole pretvorene u logore. Mi koji smo preživjeli genocid ne moramo mnogo da pričamo, ali zbog djece koja dolaze treba da se zna šta se dešavalo. Treba da se zna da je ovdje počinjen genocid - rekla je Mehmedović.

Pozvala je Tužilaštvo BiH da procesuira sve one koji su činili zločine tokom rata u BiH.

Zulfo Salihović, jedan od organizatora mirnog skupa, rekao je da je jedini način da se bori istinom protiv laži.

Procesuirati zločince

- Moraju se procesuirati svi oni koji su činili zločine. I danas ima ljudi koji su činili zločine nad Bošnjacima, a slobodno hodaju Srebrenicom - rekao je Salihović. 

Ispred zgrade Osnovnog suda građani su imali priliku da pogledaju izložbu fotografija te videozapis koji donosi činjenice o ovom zločinu.

Paralelno s ovim događajem, članovi Udruženja "Istočna Alternativa" iz Bratunca obilježili su, kako tvrde, stradanje srpskog stanovništva također na ovim lokacijama.

Predsjednik tog udruženja Vojin Pavlović kaže da se već pet godina obilježava stradanje nevinih srpskih civila.

Oba skupa su prošla bez incidenata, uz pojačane mjere sigurnosti.