VIJESTI

Studenti sa 11 američkih univerziteta učešćem u "Maršu mira" odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

U okviru ljetnog studijskog programa

Redakcija

13.7.2016

U okviru ljetnog studijskog programa, koji Američki univerzitet u BiH organizuje svake godine, studenti sa 11 različitih univerziteta iz SAD, imali su priliku učestvovati na "Maršu mira" i time odati počast žrtvama genocida koji se desio u Srebrenici.

Ključni aspekt ove posjete jeste upoznavanje i izučavanje turbulentne historije BiH i stravičnog zločina počinjenog u Srebrenici. Tokom "Marša mira" studenti su također imali i priliku da kroz historijske časove lično upoznaju i čuju svjedočenja preživjelih osoba učesnika "Marša smrti" iz 1995 godine.

Studentica sa Rutgers univerziteta iz New Jerseya izjavila je kako su iskustva i priče iz Srebrenice izazvali pravi emocionalni šok, kako za nju, tako i za njene kolege.

- Priče o srebreničkim zločinima i iskustvima sa "Marša mira" sam slušala i ranije. Ove godine i sama sam imala priliku da lično koračam stopama srebreničkih izbjeglica. Sam put je bio jako iscrpljujući, ali jak osjećaj tuge i saosjećanje sa žrtvama koje su na taj isti dan, prije 21 godinu, prošli stazama pakla, boreći se za život, nadvladali su svaki fizički osjećaj umora. Neopisivo tužno i potresno iskustvo - kazala je ona.

Iskustva koja su ponijeli iz Srebrenice, rekli su studenti, pamtit će do kraja života. Kako kažu, neopisivo iskustvo, dirljivo s puno emocija, da se i nakon toliko godina osjeti tuga i bol u zraku i očima ljudi.