VIJESTI

INZKO: Poricanje genocida u Srebrenici je neprihvatljivo

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini

A.Č.

12.7.2016

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koji je prisustvovao obilježavanju 21. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, danas je kazao da izjave kojima se poriče genocid počinjen u Srebrenici nisu samo sramotne i razočaravajuće, nego i krajnje neprihvatljive.

- Za vrijeme komemoracije žrtvama srebreničkog genocida, dok su majke ispraćale po kost ili dvije svojih sinova na vječni počinak, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je da se u "Srebrenici nije dogodio genocid i da ga nikada neće ni priznati" - podsjetio je Inzko.

Dodao je da je "tim duboko nehumanim činom predsjednik Dodik odabrao civilizacijski mrak u koji vodi i entitet kojim predsjedava", te Inzko podvlači da je u Srebrenici počinjen genocid i da je to činjenica koju su potvrdile kako odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju tako i one Međunarodnog suda pravde.

- Genocid je zločin koji duboko potresa savjest čovječanstva. Takvi teški zločini prijetnja su miru, sigurnosti i dobrobiti cijelog svijeta. Oni političari koji 2016. godine i dalje poriču genocid svjesno se distanciraju od zajedničke ljudskosti. Svjesna namjera da se zatruje atmosfera i dignu tenzije za duboko je žaljenje - mišljenja je Inzko.

Ocijenio je da je krajnje je vrijeme da se prestanu vrijeđati žrtve srebreničkog genocida i njihove porodice te da se konačno osigura da se ne samo žrtve genocida počinjenog u Srebrenici, nego i sve žrtve ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, istinski poštuju.

- Žrtve strašnih zločina koji su počinjeni tokom rata, bilo da je riječ o Srbima, Hrvatima, Bošnjacima ili ostalima, moraju se poštovati bez ikakve rezerve. Poricanje zločina počinjenih nad njima mora konačno prestati - jasno je istaknuo visoki predstavnik u BiH.

Zaključio je da ukoliko političari u BiH nisu u stanju kontrolirati vlastito ponašanje, stvorit će situaciju u kojoj neće biti druge opcije nego da se krene putem koji su izabrale brojne druge evropske zemlje, a to je da se poricanje holokausta, genocida i sličnih zločina proglasi krivičnim djelom, saopćio je Ured visokog predstavnika u BiH.