VIJESTI

MEHMEDOVIĆ: Policija nam ne može zabraniti da tugujemo MUP RS: Postupamo u skladu sa zakonom

Uoči sutrašnjeg obilaska stratišta žrtvi genocida u Srebrenici

E. MASLO

12.7.2016

Preživjeli iz srebreničkog genocida u julu 1995. godine, okupljeni u udruženjima "Srebreničke majke“, "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, "Žene Srebrenice" i "Žene Podrinja“, sutra obilaze stratišta na kojim su masovno ubijani bošnjački civili, kao i do sada, otkrivene masovne grobnice.

No, po ko zna koji put, naišli su na nerazumjevanje i sraman odnos institucija iz RS. Kako nam je rekla Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice", doživjeli su opet uvredu i poniženje.

Nisu htjeli uzeti zahtjev

"Majke Srebrenice" dobili su odbijenicu od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS kada su predali zahtjev za odobrenje okupljanja porodica 13. jula pred zgradom Suda i Tužilaštva u Srebrenici, gdje su 1995. godine ubijani Bošnjaci.

Kako Mehmedović navodi, nisu joj htjeli ni uzeti zahtjev u subotu uz obrazloženje da je zakasnila. Ipak, sutra u 13 sati će se okupiti ispred Suda i policije.

- Imat ćemo izložbu slika, projekciju video-zapisa, da svako može vidjeti šta su radili, činili i kakve su im namjere bile. Srebrenica je natopljena krvlju, mi samo želimo da se istina žrtava čuje. Mi  smo obespravljeni i bar to imamo pravo, da odamo počast našim žrtvama, da opominjemo da se ovo zlo nikada nikada ne bi desilo. Mi ćemo obilježiti jer na to imamo pravo, a to je pravo na istinu, da se sazna istina, da znaju imamo argumenete. Policija ni niko nam ne može zabraniti ni uskratiti da tugujemo. Meni tuga otvara vrata 21. godinu – kazala je za „Avazov“ portal Mehmedović. 

Šturi odgovor

Kontaktirali smo i MUP RS i u šturom odgovoru rečeno nam je da su postupili u skladu sa zakonom.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je postupilo u skladu sa odredbama Zakona o javnom okupljanju, te će dalje mjere i radnje preduzimati u skladu sa odredbama navedenog Zakona, kao i drugim propisima po kojima MUP RS postupa. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske postupa u cilju lične i imovinske zaštite svih građana - odgovor je koji su nam poslali.