BIH

DŽINDIĆ: Naći ćemo rješenje za rudare, štrajk u Kaknju organizirali čelnici sindikata koji imaju visoka primanja!

Ministar energije industrije i rudarstva FBiH za "Avaz"

A. DUČIĆ

12.7.2016

Ministar energije, industrije i rudarstva FBiH Nermin Džindić izjavio je za “Avaz” povodom štrajka rudara Rudnika Kakanj da će se potpuno založiti da se rudarima ovog rudnika nastave isplaćivati plaće, ali sa doprinosima.

Papiri o primanjima

Zbog te činjenice, naglasio je, jučer je održao sastanak s čelnicima Elektroprivrede, rudnika, te Porezne uprave FBiH. Međutim, on ističe da su jutrošnji štrajk u Kaknju organizirali čelnici sindikata rudnika “koji imaju iste ili veće plaće od samih direktora”.

- Na tom sastanku smo dobili papire o primanjima, konkretno gospodina Nezira Begića, predsjednika Rudnika Kakanj koji je bio najglasniji, a koji pored redovne plate svaki mjesec prima dvije rasportne nadnice, primanja za prekovremeni rad. Također, iako nema rada u noćnim satima, obračunava mu se dio noćnog rada, zatim dodatane stimulacije itd. Dakle nesumnjivo je da oni koji su organizirali štrajk zapravo brane svoja visoka primanja – kazao je Džindić.

On je naglasio da će se zajedno s Vladom zauzeti da se dođe do sistemskog rješenja odnosno sporazuma sa Poreznom upravom prema kojem bi se već od 1. avgusta plaće s doprinosima počele isplaćivati već za rudnike Đurđevik, Gračanica, te Kreka, dok bi se zaostale do Nove godine napravio program.

Povlašteni statusi

- Pozivam rudare da zajedno riješavamo ovaj ogromni problem koji sada dolazi na naplatu. Ne može se preko noći naći rješenje za 70 miliona duga koliko ima Rudnik u Kaknju, niti za 405 miliona duga svih rudnika – istakao je Džindić.

Ministar će, kako kaže, tražiti od direktora rudnika da se odmah donesu odluke kojim se ukidaju povlašteni statusi predsjednika sindikata.

- Primanja svih moraju biti ista i u skladu sa primanjima rudara. Želim da rudari budu zaštićeni od lažnih rudara i režijskih rudara koji umjesto uglja ekploatišu novac - kaže Džindić.