VIJESTI

KAKANJ Rudari zaustavili proizvodnju zbog neisplaćene plate

Nakon što je Porezna uprava FBiH počela sa prinudnom naplatom svojih potraživanja

Az.S.

12.7.2016

Rudari Rudnika Kakanj jutros su zaustavili proizvodnju u jamskim i površinskim revirima i stupili u štrajk zbog neiplaćene plaće. Podsjećamo, Porezna uprava FBiH počela je sa prinudnom naplatom svojih potraživanja te rudari Rudnika Kakanj nisu dobili platu za prehodni mjesec.

Predstavnici Sindikata Rudnika Kakanj  jučer su u Sarajevu i vršili pregovore sa Vladom Federacije i nisu postigli kompromis i još je neizvjesno hoće li plata biti na računu komorata.

Rudarima, koji su se okupili u krugu pogona Održavanje, obratili su se predsjednik Sindikata rudnika Nezir Begić, a nakon toga i direktor rudnika Kasim Alajbegović.

Ono što je izvjesno je da ruadari neće nastaviti sa radom do ispunjena osnovnog zahtjeva, a to je isplata plate.

Predsjednik sindikata izvjestio je rudare da je u jučer u Sarajevu došlo i do prijetnji sindikalistima i to zatvorskim kaznama do tri godine zbog štrajka koji nije najvaljen.

Direktor Alabegović zamolio je rudare za strpljenje jer vrše se intezivni pregovori sa Vladom Federacije i Poreznom upravom o reprogramu duga .

- Svi bankovni računi Rudnika Kakanj su blokirani. Mi tražimo način da dođe do deblokade i da se plata pusti u cjelosti bez umanjena, kazao je Alajbegović.

Radnici se još nalaze u krugu i prema najavama tu će i ostati dok plata ne legne na račune.

Kakanjski rudnik uglja duguje oko 77 miliona KM prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u  FBiH.