OSTALI SPORTOVI

MOK: Rio de Žaneiro je spreman da dočeka svijet na Igre

Olimpijada počinje za manje od mjesec dana

(N. K.)

12.7.2016

Glavna inspektorka Međunarodnog olimpijskog komieta Nawal El Moutawakel rekla je da je uvjerena da je Rio de Žaneiro "spreman da dočeka svijet", na Olimpijskim igrama koje počinju za manje od mjesec dana.

- Ne mogu da zamislim spektakularniju pozornicu na kojoj će sportisti i sportistkinje svijetu pokazati svoj talenat - navela je Nawal El Moutawakel u saopštenju MOK.

Rio je tokom priprema za Igre nailazio na brojne probleme: epidemiju virusa zika, porast nasilja i sigurnosne rizike, zagađenu vodu i sporu prodaju ulaznica za takmičenja. Osim toga, Brazil je u najgoroj recesiji još od tridesetih godina prošlog vijeka, a suđenje o opozivu predsjednice Dilme Rousseff trebalo bi da počne nekoliko dana po završetku Igara.

El Moutawakel je tokom vikenda boravila u Riju i pregledala olimpijska borilišta, za koja je rekla da su "sjajna" i kazala da su se u Riju održala 44 probna takmičenja kao priprema za prve Olimpijske igre u Južnoj Americi. Nekadašnja olimpijska šampionka u trci na 400 metara s preponama dodala je i da će biti proširene pojedine linije metroa, koje će koristiti samo navijači i učesnici Igara. Navela je da organizatori Igara "rade na tome da umanje rizik za posjetioce" od virusa zika i da MOK prati uputstva Svjetske zdravstvene organizacije, koja je savjetovala trudnicama da ne putuju u područja zahvaćena epidemijom, prenosi Beta.

Povodom sigurnosti i zagađenja vode, El Moutawakel je rekla da će organizatori osigurati "vrhunske uslove za sve sportiste". Brazil će u osiguranju Igara angažovati 85.000 vojnika, dvostruko više nego što je bilo u Londonu prije četiri godine. Rio je zahvaćen velikim nasiljem. Prije dvije sedmice na obalama Kopakabane isplivalo je unakaženo tijelo, a jedrličari iz Španije i Australije su pod prijetnjom oružja opljačkani dok su trenirali.