DIJASPORA

DEN HAAG: Održan četvrti "Marš mira" i komemoracija žrtvama genocida

U znak sjećanja na stradale u julu 1995.

A. Hu.

11.7.2016

Preživjeli Srebreničani koji žive i rade u Holandiji, zajedno s bh. organizacijama u ovoj zemlji, četvrtu godinu s uspjehom su organizirali "Vredesmars" ("Marš mira") od Wassenaara do Den Haaga, u znak sjećanja na stradale u srebreničkom genocidu, jula 1995. godine.

Više od 200 učesnika marša prepješačili su simboličnih 11 km od Wassenaara do glavnog haškog trga Het Plein, pred holandskim parlamentom. U miru i tišini, kolona u majicama "Nikad zaboraviti Srebrenicu - Never forget Srebrenica", krenula je u 10.30 sati, a ispratio ju je Jan Hoekema, gradonačelnik Wassenaara. U povorci je osim Bosanaca i Hercegovaca iz Holandije i okolnih zemalja Evropske unije bio i Ahmet Halilović, ambasador BiH u Den Haagu.

s-komemoracije-u-den-haagu-ranijih-godina

Na putu prema centru Den Haaga kolona se zadržala na kraćim časovima historije kod "Verzetsmonumenta", spomenika stradalim žrtvama u Drugom svjetskom ratu, pred zatvorom Scheveningen, Haškim tribunalom i Palatom mira (Vredespaleis). Učesnicima "Marša mira" obratili su se predstavnici Platforme BiH i Starog Mosta, a uz osiguranje holandske policije, duga kolona se oko 15 sati priključila glavnoj komemoraciji srebreničkim žrtvama genocida na haškom trgu Het Plein.

Pred oko 500 prisutnih, u tihoj i dostojanstvenoj atmosferi, prisutnima je izjavu povodom centralne komemoracije pročitao Sanir Pašalić, predsjednik Mladi BiH Holandije, a potom se obratila Alma Mustafić, u ime preživjelih Srebreničana, koja je u potresnom i emotivnom svjedočenju govorila o gubitku oca, bivšeg električara Holandskog bataljona. Jan Hoekema, gradonačelnik Wassenara, posebno je istakao važnost sjećanja na stradale u srebreničkom genocidu.

komemoraciji-prisustvovao-i-veliki-broj-holandjana

- Važno je nastojati da se sjećamo, da tragične događaje oko Srebrenice ne zaboravljamo. Cijela generacija nosi ožiljke genocida iz 1995. godine u Srebrenici. Mi njima dugujemo vječno izvinjenje, brigu i ljubav - rekao je, između ostaloga, gradonačelnik Hoekema.

U drugom dijelu programa klanjana je dženaza namaz u odsustvu za 127 žrtava koji su danas ukopani u Memorijalnom centru "Potočari". Dženazu namaz predvodio je Bakir ef. Čaušević, glavni imam IZ Bošnjaka za zemlje Beneluxa, a nakon mirne šetnje kojoj se pridružio i veliki broj Holanđana, članova holandskog parlamenta i neki političari, komemoracija  je okončana puštanjem balona s imenima poginulih žrtava genocida u Srebrenice.

jan-hoekema-govori-na-komemoraciji-u-den-haagu

Iza organizacije skupa ponovo su stajali holandske i bh. nevladine organizacije: Pax, "Stari Most", "Preživjeli Srebreničani", "Platforma BiH", "Mladi BiH" i IZ Bošnjaka Holandije.