BIH

Šahin Hodžić kao dijete izbjegao smrt u Višegradu, 50 godina kasnije ubijen u Srebrenici

Tragična sudbina

A. HADŽIĆ

12.7.2016

Posmrtni ostaci rahmetli Šahina Hodžića iz Trubara u Srebrenici, nakon punu 21 godinu traganja, bit će ukopani 11. jula u mezarju u Potočarima. 

Pronađeni su početkom ove godine u jednom već uznemiravanoj primarnoj masovnoj grobnici u Kozluku, skupa s posmrtnim ostacima većeg broja Srebreničana strijeljanih u julu 1995. godine neposredno pored grobnice u kojoj su skrivani.
 
Progon i ubijanje

Sudbina Šahina Hodžića, iako je identična onoj više od 8.000 njegovih sunarodnika ubijenih prije 21 godinu, svjedoči, istovremeno, i o tragičnoj činjenici o progonima i ubistvima podrinjskih muslimana koji su im se, kroz historiju, ponavljali svakih nekoliko desetljeća. 

- Moj otac rođen je 1939. godine u Višegradu. Kada je počeo Drugi svjetski rat, a s njima  progon i ubijanje muslimana u Podrinju, njegova majka, moja nena, nakon ubistva muža  krenula je sa svojom djecom šumom prema Srebrenici. Četvero njih je u tom bježanju od smrti umrlo od gladi i jedino je moj otac preživio. Nena se kasnije, da bi preživjela, udala u Trubare. Tu je i moj otac odrastao, živio, stjecao imetak, a onda je došao ovaj rat - kroz suze priča Šahinova kćerka Devleta Selimović, koja je u Tuzli potpisala identifikaciju  posmrtnih ostataka svog oca, kako bi ga mogla ukopati ove godine u Potočarima.

Tabut Šahina u mezar će spustiti njegov unuk Mersad Hodžić. U julu 1995. Mersad je imao samo osam godina. Našao se tada u Potočarima s majkom, nenom, tetkama i ostalim članovima porodice i gledao kako srpska vojska odvaja njegovog djeda na stranu, ne znajući da je to odvajanje, ustvari, put kojim ga odvode u smrt.

mersad-trubari-1-2

Niko nije preživio

- Kao kroz maglu sjećam se tog vremena. Otac i amidža otišli su šumom, a moja majka, tetke i ostali, s djedom i nenom došli smo u Potočare. Djed je krenuo s nama, uvjeren da   njega niko neće dirati jer je star. Tako nam je govorio. Nažalost, zločinci, baš kao i u Drugom svjetskom ratu, nisu nikoga štedjeli. Ne znam da li je, kada su ga odvajali, bio svjestan da se oprašta s nama. Nas su ukrcali u autobuse i poslali prema Tuzli. Otac, amidža, daidža i ostali muški članovi iz naše familije krenuli su šumom u onoj velikoj koloni. Niko od njih nije preživio. Ja sam danas jedini muškarac iz naše familije koji je preživio Srebrenicu - priča Mersad.

Mersad Hodžić, kao i njegova tetka Devleta Selimović, s članovima svojih porodica danas žive u Tinji kod Srebrenika. Ne mogu, kažu,  zaboraviti juli 1995. godine i svoje ubijene roditelje, rođake, braću, i stoga će svojoj djeci, kažu, dok su živi, pričati kakav se zločin dogodio u Srebrenici. Moraju, navodi Mersad, kako se ne bi dogodilo da im djeca dožive sudbinu djeda Šahina, kojeg su za života dva puta ubijali zločinci „iz iste jazbine“, i to samo zato što je pripadao drugoj vjeri i drugoj naciji. 

Pronađeni češalj, pantalone, pertle, tabakera 

- Uz djedove posmrtne ostatke pronađeni su njegov češalj, pantalone, pertle za cipele, tabakera i još neke sitnice... Lica mog oca, amidže, djeda, daidže još pamtim, premda te slike pomalo blijede. Pamtim i njihov glas. Zato sam odlučio obnoviti kuću u Trubarima. Hoću da tamo dolazim sa svojom djecom, da hodamo putevima, njivama, šumom kojom su oni hodali i da moja djeca znaju odakle su. Kad god imam slobodan trenutak, odem u Trubare. Ne mogu dozvoliti da porodično imanje mog djeda ostane pusto - kaže Mersad.