VIJESTI

SPECIJALNI POVJERENIK BAN KI-MOONA: Srebrenica je i danas opomena!

Adama Dieng za "Avaz"

Erol AVDOVIĆ

12.7.2016

(Od stalnog dopisnika "Dnevnog avaza" iz Njujorka)

U ekskluzivnoj izjavi za "Avaz" specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a Ban Ki-muna (Ki-moon) za prevenciju genocida Adama Dieng, povodom 21. godišnjice ovog strašnog zločina u Srebrenici, čvrsto je afirmirao stajalište ove svjetske organizacije da se o tom najvećem zločinu na tlu moderne Evrope od Drugog svjetskog rata nastavlja govoriti s dužnim pijetetom, te kao lekciji važnoj za cijelo čovječanstvo.

S narodom BiH

- Stojimo s narodom Bosne i Hercegovine ovog 11. jula dok obilježavamo 21. godišnjicu genocida koji se dogodio u Srebrenici. Ubistva više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici zauvijek će biti na našoj kolektivnoj savjesti - rekao je Dieng. 

On je dodao da UN danas, 11. jula 2016., iznova odaje počast onima koji su poginuli u srebreničkom genocidu, ali i duboko poštovanje prema familijama koje su preživjele i koje su se borile i bore za pravdu.

- Dok se prisjećamo šta se dogodilo u Srebrenici, moramo ojačati naše napore da izgradimo jednakopravna, mirna društva. Krajnje sam zabrinut zbog rasta rasizma i ksenofobije u Evropi prošle godine. Neprihvatljivo je da politički lideri rasplamsavaju plamen netolerancije do krajnjih granica - rekao je Dieng u pisanoj poruci za "Avaz".

Ovaj visoki dužnosnik UN-a, ali i poznati međunarodni pravnik, posebno je naglasio kako upravo sjećanje na Srebrenicu mora "ojačati rezolutnost da se ljudi tretiraju s poštovanjem bez obzira na njihov identitet".

Bolja budućnost

- Moramo ustati zajedno protiv onih koji potiču i traže podjelu među zajednicama i državama. Radeći tako, mi ćemo odati počast onim koji su ubijeni u Srebrenici tražeći ujedno bolju budućnost za sve - rekao je u svojoj poruci povodom 11. jula Senegalac Adama Dieng, inače dugogodišnji sudija Međunarodnog krivičnog suda za zločine počinjene u Ruandi.