VIJESTI

MEHMEDOVIĆ: Izdržavam robiju 21 godinu, a oni koji su učestvovali u genocidu nagrađeni su slobodom

Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice

Fena

11.7.2016

Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Hatidža Mehmedović kazala je da se danas,  na  21. godišnjicu genocida u Srebrenici, osjeća jako tužno. 

- Izdržavam robiju 21 godinu, a oni koji su učestvovali u genocidu nagrađeni su slobodom. Ideolozima kojima se sudi u Haškom tribunalu,  presudili su nama i našoj djeci na današnji datum. Živim u  tamnici, bez prozora i vrata, ne osjećam lijepe dane i nema čemu da se radujem kad nema moje djece - kazala je Feni Mehmedović,  koja je mišljenja da je Srebrenica pečat na sva zlodjela koja su počinjena od drugih.

Mehmedović  je naglasila da je razočarana u Ujedinjene nacije, jer, kako kaže, 1992. i 1995. godine su mogli mnogo da učine za narod.

- Ujedinjene nacije na današnji datum su nas izdale što dokazuje i broj ubijenih žrtava, 8.372. Ipak, želim da velike sile mijenjaju svijest i politiku te da svi obični ljudi imaju pravo na život - ističe Mehmedović.

Mehmedović moli Boga da se nikad i nikome ne ponovi Srebrenica, dodajući da se preživjele žrtve rata bore za pravdu.

- Svaka osoba ima pravo na život,  zločinci trebaju da prihvate odgovornost za genocid koji su počinili. Iako nismo zadovoljni mnogim presudama, zločinci treba da odgovaraju za zločin koji su počinli - zaključuje Mehmedović.