VIJESTI

ZVIZDIĆ: Britanija jedina zemlja koja je proglasila Dan sjećanja na Srebrenicu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u Londonu

Fena

11.7.2016

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić boravi u Londonu gdje će prisustvovati obilježavanju Dana sjećanja na Srebrenicu i komemoraciji povodom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

- Ono što posebno želim podvući jeste da je Velika Britanija bila prva u Evropi koja je održala komemoraciju povodom genocida u Srebrenici i prva država koja je otpočela izuzetno važan projekat a to je edukacija o genocidu počinjenom u Srebrenici da bi cijeli svijet, a posebno građani Velike Britanije i Evrope bio upoznat o ovom tragičnom događaju i najvećem masakru i genocidu urađenim poslije Drugog svjetskog rata u Evropi - izjavio je Zvizdić danas u Londonu.

Istakao je da je "Velika Britanija, kao prijatelj BiH, još praktično jedina zemlja na svijetu koja je proglasila Dan sjećanja na Srebrenicu".

Istovremeno smo jako zahvalni zbog činjenice  da je Velika Britanija značajno učestovala u finansiranju izgradnje zgrade Memorijalnog centra u Srebrenici, kao i brojnim vidovima pomoći koje je uputila za povratnike u Srebrenicu, kazao je Zvizdić.

- Večeras ćemo obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici, tu najstrašniju i najbolniju ranu na tijelu BiH, najstrašniji i najtužniji događaj u istoriji BiH. Još jednom ćemo se s dužnim pijetetom sjetiti svih nevinih žrtava, više ih je od 8.000 koji su brutalno ubijeni u Srebrenici i poručiti da Srebrenicu nikada nećemo zaboraviti, ali da možemo početi s procesima razgovora i s procesima pomirenja, ali samo onda kada oni ratni zločinci koji su naredili ovaj zločin i genocid i oni koji su ga izvršili budu izvedeni pred lice pravde. I kada svi i u BiH i van BiH priznaju tu nepobitnu i u Međunarodnom sudu u Hagu dokazanu istinu i činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid - istakao je Zvizdić.

Poručio je da smo "svi opredijeljeni ka miru, prosperitetu, dobroj regionalnoj saradnji, ali takva saradnja mora biti bazirana na istini, na priznavanju odgovornosti za počinjeni zločin i naravno privođenje onih koji su to učinili licu pravde, jer to je jedina pravda i to je ono što očekuju i žrtve i preživjeli genocida u Srebrenici".