VIJESTI

Mirna šetnja za Srebrenicu u Tuzli

U 13 sati na Trgu žrtava genocida pročitana su imena 127 nevinih žrtava

E. Sk

11.7.2016

Tradicionalna mirna šetnja u Tuzli, koja se održava svakog 11. u mjesecu, protekla je danas bez majki i žena Srebrenice koje su bile na dženazi u Potočarima. Umjesto njih izvezena imena na peškirićima i jastučićima od Pinge do Trga žrtava genocida u Srebrenici nosile su građani Tuzle.

U 13 sati na Trgu žrtava genocida pročitana su imena 127 nevinih žrtava, koje su danas svoj vječni smiraj pronašli na šehidskom mezarju u Potočarima, a sa razglasa se začuo i “Srebrenički inferno”.

- Nama su majke i žene Srebrenice ukazale povjerenje i dopustile da umjeto njih danas nosimo imena članova njihovih porodica ubijenih u genocidu. Nismo željeli dopustiti da Trg žrtava genocida ovog 11. jula na 21. godišnjicu ostane prazaa – izjavila je Hidajeta Jarčević, jedna od sudionica mirne šetnje tuzlanskim ulicama.

Narednog 11. u mjesecu majke i žene Srebrenice će ponovo biti u Tuzli na Trgu žrtava genocida. Nastavit će svoju borbu za istinu i pravdu, ali i borbu da se Srebrenica ne zaboravi i nikome ne ponovi.