VIJESTI

POVODOM 21. GODIŠNJICE GENOCIDA Pročitajte specijale "Dnevnog avaza" posvećene Srebrenici

Prilozi posvećeni najvećem zločinu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata

Redakcija

11.7.2016

"Dnevni avaz", najtiražniji dnevni list u Bosni i Hercegovini, i ovoga 11. jula, na 21. godišnjicu genocida u Srebrenici, objavio je specijalni prilog "Srebrenice moja..." posvećen najvećem zločinu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. 

Tradicionalno, povodom najznačajnijih događaja za našu zemlju, a ove godine i u sklopu obilježavanja 25. godišnjice grupacije "Avaz", redakcija printanog izdanja našeg lista pripremila je podsjećanje na najstrašniju tragediju bošnjačkog naroda. 

Današnji specijalni prilog, "Srebrenice moja..." besplatno, u digitalnom izadnju možete pročitati OVDJE.

Također, zbog velikog interesa javnosti, objavljujemo i digitalno izdanje historijskog projekta koji je "Dnevni avaz" objavio prošle godine povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici pod nazivom "Pamtiš li Srebrenicu" na čak 196 stranica, a taj specijal možete pročitati OVDJE.

Prvi put tada su u jednom bh. mediju, osim brojnih priča, reportaža, ispovijesti, stravičnih svjedočenja majki Srebrenice, heroja, ekskluzivnih intervjua s uglednim svjetskim i domaćim zvaničnicima, fotografija, kolumni, objavljena i imena 8.372 žrtve genocida u Srebrenici.

Nakon što je 10. jula 2015. godine besplatno distribuiran uz "Dnevni avaz", a nekoliko desetina hiljada ovog specijalnog izdanja podijeljeno i sutradan posjetiocima na dan dženaze u Memorijalnom centru Potočari, primjerci našeg specijala "Pamtiš li Srebrenicu" završili su i u najznačajnijim bh. bibliotekama, školama i muzejima.

Kao trajno štivo za širenje činjenica o onome što se zaista dogodilo, kao i za prizivanje pravde za nevine srebreničke žrtve, na taj način budućim generacijama ostavili smo trajni dokument koji je vrijedno svjedočenje i doprinos borbi za istinu o onome što se dogodilo u julu 1995. godine u bivšoj "zaštićenoj zoni" Ujedinjenih naroda (UN).