VIJESTI

IZETBEGOVIĆ: Oni koji negiraju genocid neka se pomire s najtamnijom mrljom u svojoj historiji

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine na obilježavanju 21. godišnjice genocida

Mi. K.

11.7.2016

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović obratio se danas na komemoraciji žrtvama genocida u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici.

- Izražavam duboku zahvalnost OO koji je omogućio održavanje današnje komemoracije. Najdublje izraze zahvalnosti upućujem onima koji su najdublje pogođeni genocidom koji se desio u Srebrenici - kazao je na početku obraćanja Izetbegović.

Istakao je da ne postoje riječi kojima se mogu izraziti bol i patnja.

- Ne postoji riječi da se opišu bol i patnju kojima mogu izraziti ono što osjećam. Šta kazati majkama koje su ukopale svoju djecu da bi danas imali državu BiH? Molit ćemo se danas i za dječaka Avdiju kojem je bilo 14 i za starca Mustafu kojem je bilo 77 godina kada su ubijeni - kazao je Izetbegović.

On je dodao da hiljade takvih danas leže ovdje, a hiljade još tražimo.

- Tijela su zatrpavana u nadu da će zločin biti potpun. BiH je ovjerena genocidom i sada 21 godinu kasnije napokon možemo tražiti istinu i pravdu za svakog Srebreničana. Moramo dosegnuti pravdu jer bez nje nema praštanja. Tek onda, kada i bez najmanje rezerve stvari postavimo na njihovo mjesto i kada otklonimo sumnju ko je stojao na pravoj, a ko na pogrešnoj strani historije, riješit ćemo se podjela - kazao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović je kazao da se ovo mora uraditi jer to "dugujemo onima koji dolaze".

- To je naš dug prema onima koji dolaze. Istina je potrebna prošlosti i sadašnjosti, ali najpotrebnija budućnosti. S pravom se pitamo da li mi na ovim prostorima svojom različitošću predstavljamo blagodet ili prokletstvo prošlosti - kazao je Izetbegović.

Također, kazao je da "politike koje su dovele do Vukovara i Srebrenice moraju biti napuštene".

- Politike koje su dovele do Vukovara i Srebrenice moraju biti napušteni jednom i zauvijek. Sjećamo se strahota prošlosti, ali se zavjetujemo da nas neće paralizovati. Svi smo preživjeli neke tragedije i uprkos bolu, obaveza nam je da zemlju nastavimo činiti boljom -  kazao je.

Izetbegović je dodao da niko se nije rodio sa usađenom mržnjom, nego se tako uče.

- Neka se oni koji negiraju genocid pomire sa najtamnijom mrljom u svojoj historiji - kazao je Izebegović.

Za kraj kazao je da na kraju uvijek ostaje istina.

- Jedino što će na kraju ostati jeste istina i samo ona može učiniti da budućnost bude oslobođeno hipoteke prošlosti - zaključio je svoj govor predsjedavajući Predsjedništva BiH.