VIJESTI

ĆAMIL DURAKOVIĆ: Svijest je nemilosrdni sudija

Načelnik općine Srebrenica na komemoraciji u Potočarima

Mi. K.

11.7.2016

Ćamil Duraković, načelnik Općine Srebrenica, na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici istakao je da se komemoracija održava u prostoriji gdje su ljudi, jedni preko drugih, ubijani i umirali u julu 1995. godine.

Najkrvaviji datum

- Organizator je htio da osjetite patnju tih ljudi - kazao je Duraković.

On je istakao da je ovo najkrvaviji datum u historiji stradanja Bošnjaka.

- Teško je živjeti u srcu tame, u mjesto koji je posljednja tačka genocida. Mračni duh zločina uznemiruje i one koji žive u srebreničkom kraju. Svijest je nemilosrdni sudija. Godinu dana nakon 20 godišnjice, dok je cijeli svijet gledao u nas, ne mogu ne pomisliti na sve što je pred nama. 2015. godina je bila ona kada je čitav svijet došao u našu avliju, dotakao nišane bijele. A sada smo sami sa sobom da u tišini razmislimo što nas je zadesilo od 1992. do 1995., ali i ono što je došlo poslije - kazao je načelnik Srebrenice.

On je pozvao sve ljude, koji znaju gdje se nalaze grobnice, da ih otkriju.

Mrtvi vratili žive 

- Presuda Karadžiću za genocid u Srebrenici priča crnu priču o zastrašujućoj skali monstruoznom zločinu. Istinu zaslužuju djeca i Bošnjaka i Srba u Srebrenici. Samo tako možemo graditi budućnost. Tako ćemo izgraditi društvo u kojoj će sve različitosti biti bogatstvo. Samo istinom i pravdom ćemo izgraditi progres.  Izvan političkih nadvikivanja stoji monumentalan razlog povratka Bošnjaka u Srebrenici. Ovdje su mrtvi vratili žive - dodao je Duraković.

Duraković je kazao da je "Srebrenici ljubav i smisao našeg postojanja".

- Naša osveta bit će pravda, naš opstanak, smijeh djece koji će poslije nas doći. Upozoravajte, obilazite, govorite, dolazite i ovdje se vraćajte. Mi se oduvijek vraćamo, zločine pamtimo, pravdu tražimo i od pravde nećemo odustati - naglasio je Ćamil Duraković.