VIJESTI

Na kolektivnoj dženazi u Potočarima bit će i 600 Maglajlija

I Maglaj odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici

N. Br.

11.7.2016

Put Srebrenice, na kolektivnu dženazu žrtvama genocida, u ranim jutarnjim satima otputovalo je i nešto više od 600 Maglajlija. Kao i svake tako je i ove godine općina Maglaj organizirala autobuski prijevoz do Memorijalnog centra Potočari koji je besplatan za sve zainteresirane koji žele prisustvovati kolektivnoj dženazi.

Članovi Asocijacije mladih SDA Maglaj u okviru obilježavanja i podsjećanja na genocid u Srebrenici, na maglajskoj Gradini postavili su transparent dug 20 metara koji podsjeća na žrtve najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

 „Za izradu transparenta bilo je potrebno 6 sati neprestanog rada. Nakon uloženog truda dobili smo ovaj transparent koji podsjeća na nevine žrtve genocida u Srebrenici. Transparent je dug 20 metara a širok 150 centimetara sa natpisom 'Srebrenica 8372...' Ovo je naš način da podsjetimo na žrtve genocida. Nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti Srebrenicu i 8372 nevine žrtve, ali i sve druge žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu“, poručili su mladi iz SDA.   

Aktivisti Udruženja ''Maglajska asocijacija mladih'' u saradnji sa građanima, na potpornom zidu pored magistralnog puta M-17 iscrtali su grafit koji podsjeća na genocid u Srebrenici. Ideju Udruženja građani su pomogli svojim novčanim prilozima. U realizaciji projekta učestvovali su Haris Bajrić, Asmir Šahinović, Jasmin Šahinović, Adnan Mahmić, a logističku podršku dali su i Harun Bajrić i Benjamin Čičkušić.

Grafit je iscrtala vješta ruka Adi Mešića, koji je kreator i velikog broja drugih grafita koji imaju svoju vrijednost. Ovaj značajni projekat podržali su Adel Husić, Admir Mačković, Selver Bajraktarević, Emir Mustabašić te Aldin Bašić. Mještani Jelovca ali i prolaznici u automobilima podržali su ovu aktivnost koja podsjeća i čuva od zaborava spomen na 8372 nevine žrtve genocida u Srebrenici.