VIJESTI

KUPRES Otvorena rekonstrusana Ahmed Fadil pašina džamija

Svečanost u ime donatora

A. Kamber

10.7.2016

Svečano je otvorena rekonstruisana i proširena Ahmed Fadil pašina džamija u Kupresu. Svečanost su priredile malobrojne džematlije, Muftijstvo travničko i MIZ Bugojno kojima džemat Kupres i pripada.

Obraćanje zvaničnika i svečani čin otvaranja obavljen je do 13 sati kad je uslijedio prvi zajednički podne namaz u, po drugi put nakon rata obnovljenoj i ovoga puta proširenoj, Fadil pašinoj džamiji, koja je sa pratećim edukativnim, uredskim i drugim sadržajima površine 350 metara kvadratnih.

Ukupna investicija iznosila je oko 300.000 KM, a glavni investitori su bili Kuvajćani iz porodice En Nurijj Abdu-l-Halik En Nurijj, a ima i domaćih donatora iz porodica Mešan, Mandžuka i drugih.

Kamen temeljac obnovi džamije je postavljen 8. maja 2014. godine, a radovi su okončani krajem ramazana 2016. godine. Na svečanosti je izražena zahvalnost svim donatorima i ljudima koji su rekonstrukciju i gradnju džamije pomogli na bilo koji način, a među kojima je i načelnik općine Kupres, Perica Romić, koji je u potpunosti podržao ovaj projekt.

Džamiju su otvorili u ime glavnog donatora iz Kuvajta Ibrahim Halid El Bedr, muftija travnički Ahmed ef.Adilović, izaslanik RIZ i muftija zenički Ejub ef. Dautović i predstavnici MIZ Bugojno, a uz njih prisutnima su se obratili i načelnik općine Perica Romić i predstavnik katoličke crkve u Kupresu don Marko Tomić.

Načelnik Romić je poželio dobrodošlicu svima koji su došli na otvorenje džamije te nazvao i selam što je jako pozitivno odjeknulo među vjernicima, a don Tomić je naglasio važnost očuvanja mira i zajedničkog života Kuprešana.