VIJESTI

Kolona sa oko 6.000 učesnika "Marša mira" pristiže u Mravinjke gdje će i prespavati

Mnogi planiraju doći i dogodine

M. Mu.

9.7.2016

Kolona sa oko 6.000 učesnika ovogodišnjeg "Marša mira" koja je jutros krenula iz Liplja prema Potočarima prošla je Cersku i prvi učesnici već polako pristižu u Mravinjke, gdje će večeras i prenoćiti.

Naša ekipa bila je na licu mjesta i razgovarala su učesnicima „Marša“ koji su stigli iz Mostara, Jablanice, Kalesije i drugih krajeva zemlje i svijeta. Mnogi  su, kažu, ostali iznenađeni dobrotom mještana kroz čija sela su prolazili.

udruzenja-djeca-djeci-i-nova-nada-pomazu-ucesnike

Ramiz Kadrić iz Drežnice kod Mostara, pješice je prema Potočarima krenuo 26. juna.

- Ovo je moje šesto učešće, i planiram ići sve dok me zdravlje bude služilo. Put je jako dobar, i najvažnije je da nema ni umora, a ni žuljeva – priča nam Kadrić, kojem s burekom i sokom u ruci prilazi Srebreničanin Suljo Alić, koji je s porodicom nastanjen u Kentakiju.

- Prigodio sam godišnji odmor kako bih i ovog 11. jula bio sa svojim narodom u Potočarima.  U vrijeme genocida, u kojem sam izgubio oca, amidžu, amidžiće, tečiće, imao sam 11 godina – kaže nam Alić, koji s suprugom i dvije kćerkice, učesnicima dijeli hranu i piće.

ucesnici-uzimaju-osvjezenje

U putu zatičemo i grupu uposlenika TE Tuzla. Put je, kažu uglas, bio dobar, a nadaju se da će ih zdravlje poslužiti, kako bi došli i dogodine.

- Dokle god budem živ, i dokle god mi Bog bude dao zdravlje ja ću dolaziti. Ovo je za mene velika čast, i na ovaj način dajemo svoj doprinos da se genocid nikad ne zaboravi – ističe Mevludin Zukić, vođa grupe iz TE Tuzla.

ekipa-iz-te-tz-sa-porodicom-suljic-iz-kentakija

Osvježenje su danas i jučer dijelili i iz kompanije „Bingo“ ali i Udruženja „Djeca – djeci“ , „Nova nada“