BIH

Kladioničari pokupili posljednji kajmak: Novi porez za više penzije!

REFORME Vlada FBiH osigurava novih 250 miliona KM za narod

E. HALIMIĆ

6.7.2016

Evropsko prvenstvo u fudbalu posljednji je kajmak koji su kladioničari pokupili prije nego što bude uveden porez na dobitke, kojim će biti osigurana ogromna sredstva za stabilizaciju penzijskog fonda i eventualno povećanje, tvrdi za naš list Amir Zukić, poslanik u Parlamentu FBiH.

Vlada FBiH, naime, na svojoj posljednjoj sjednici usvojila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću. Uprkos pokušajima opozicije da izazove raskol u vladajućoj koaliciji SDA – SBB - HDZ na ovom pitanju, to se nije dogodilo. Naprotiv, iz debate koja je postojala izašlo je zakonsko rješenje koje će obradovati najugroženiju populaciju u BiH te ispraviti višegodišnju nepravdu.

Hitna procedura

Prethodna vlada pod palicom SDP-a nije se smjela uhvatiti ukoštac s ovom reformom, pa je aktuelnu vladu dočekao penzijski sistem pred kolapsom! Zukić ističe da se trud uložen u izradu ovog zakona isplatio.

- Utvrđeni prijedlog koji je stigao od Vlade FBiH sasvim je korektan i dobro urađen, obuhvaćeno je sve o čemu smo u proteklom periodu govorili – kazao je Zukić.

zukic

Zukić: Imamo podršku javnosti

Prema njegovim riječima, oporezivat će se internet-klađenje, oporezivat će se svi dobici, a bit će ravnopravna raspodjela tih sredstava. Dodao je da je bitno da država počne prikupljati novac kako on ne bi išao u privatne ruke te da očekuje da na prvoj narednoj sjednici Parlamenta FBiH ovaj prijedlog bude na dnevnom redu.

 - Insistirao sam da ovaj prijedlog ide po hitnoj proceduri, što je i utvrdila Vlada FBiH. Hitna procedura je potrebna, jer se čini šteta za FBiH. Očekujem da kompletna procedura bude završena u ovom mjesecu, kako bismo stigli implementirati ovaj zakon prije Olimpijskih igara u Brazilu, jer se najviše novca slijeva u kladionice za vrijeme velikih svjetskih takmičenja – naglasio je Zukić.

Finansijski efekti

On je dodao da se zakasnilo kada je u pitanju Euro, ali da će država ovim zakonom prikupiti na godišnjem nivou više od 250 miliona KM.

 - Ovo će uzrokovati vrlo solidne finansijske efekte koji mogu sanirati penzijski fond, dati sigurnost ljudima koji su gradili ovu državu, pa se može osigurati i blago povećanje penzija. Procjena je da bi se na godišnjem nivou moglo prikupiti oko 250 miliona KM – zaključio je Zukić.

On je rekao da je razgovarao s premijerom FBiH Fadilom Novalićem te mu je rekao da je potrebno još vremena kako bi bio uređen segment porodičnog zakonodavstva, te da će nakon toga i fond za trudnice biti uspostavljen.

Policija prati situaciju u vezi s prijetnjama

Budući da su federalnom poslaniku Zukiću zbog insistiranja na izmjenama Zakona o igrama na sreću u dva navrata upućivane i prijetnje, pitali smo ga ima li neke nove informacije u vezi s tim.

- Od Policijske uprave Centar, gdje sam i prijavio te dvije prijetnje, dobio sam informaciju da oni prate kompletnu situaciju. Pravda je spora, ali dostižna. Imamo jednu pozitivnu priču, javnost je na našoj strani, a te prijetnje nas ne mogu zastrašiti. Jedino je bitno da ovaj zakon bude usvojen, a te neugodnosti ćemo prebroditi – kazao je Zukić.