KOŠARKA

SP ZA KADETE U KOŠARCI: BiH slavila nad Kinom i osvojila 9. mjesto!

Izabranici selektora Josipa Pandže trijumfovali rezultatom 88-84

D. K.

2.7.2016

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je savladala selekciju Kine i tako zauzela 9. mjesto na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Španiji.

Nakon što je u osmini finala ispala od Australije, naša selekcija prethodno je u borbi za plasman od 9. do 16. mjesta slavila nad Tajvanom i Dominikanskom Republikom.

Izabranici selektora Josipa Pandže za protivnika su u posljednjoj utakmici na Svjetskom prvenstvu danas imali Kinu. Iako su bh. kadeti slovili kao favoriti u meču, Kinezi su se pokazali kao "tvrd orah".

Na samom početku meča kineska selekcija povela je sa 4-0, ali su naši košarkaši u nastavku preuzeli konce igre u svoje ruke i prvu četvrtinu riješili u svoju korist rezultatom 28-18.

Do kraja prvog poluvremena ta prednost se čak i povećala, pa je na semaforu stajalo 49-34.

Katastrofalan pad u igri bilježimo u trećoj dionici, kada su bh. kadeti za deset minuta igre postigli 12, a primili čak 28 poena.

Ipak, naši reprezentativci uspjeli su se nekako "sabrati" i u četvrtoj dionici slavili sa 27-22 i privesti meč kraju rezultatom 88-84.

Najefikasniji igrač utakmice bio je, očekivano, Džanan Musa sa 33 poena, devet skokova i četiri asistencije, dok je Sani Čampara ubacio 19 poena, uz pet asistencija. U našem timu vrijedi još izdvojiti i učinak Vedrana Mirkovića koji je imao 11 poena, uz pet skokova.

U selekciji Kine najefikasniji igrač bio je Chen sa 30 poena, dok je Zhu ubacio 15.

_____________________________________________________________________________________________

Prva četvrtina 28-18

Na početku utakmice Kinezi su poveli sa 4-0, da bi naši uzvratili serijom 8-0. U nastavku naši košarkaši dolaze do sedam poena prednosti 14-7, koju do kraja prvog perioda povećavaju na konačnih 10 poena razlike (28-18).

klupa-bih

_____________________________________________________________________________________________

Druga četvrtina 49-34

Drugu četvrtinu naši momci riješili su u svoju korist rezultatom 21-16 i na poluvrijeme otišli sa prednošću od 15 poena (49-34).

Najefikasniji u selekciji BiH u prvih 20 minuta igre bio je Sani Čampara sa 14 poena i tri asistencije, dok je Džanan Musa zabilježio 12 poena, šest skokova i četiri asistencije. Vrijedi izdvojiti i učinak Vedrana Mirkovića koji je ubacio osam koševa, uz tri skoka.

U reprezentaciji Kine najefikasniji je Chen sa 10 poena, dok je Zhao ubacio osam.

na-tribinama-su-i-bh-navijaci

_____________________________________________________________________________________________

Treća četvrtina 61-62

Katastrofalan pad u igri naših kadeta, koji su ovaj dio igre izgubili sa čak 16 poena razlike (12-28).

detalj-iz-3-cetvrtine

Četvrta četvrtina 88-84

Naši reprezentativci u posljednjoj dionici uspjeli su se nekako oporaviti od očajnog perioda igre, i slaviti sa 27-22, što im je bilo dovoljno za konačnih 88-84.

klupa-kine