VIJESTI

PROJEKTI Problem gradske deponije riješiti reciklažom smeća

Ministrica Đapo i direktor Fonda Čibukčić obišli odlagalište u Buča Potoku

S. OBRADOVIĆ

2.7.2016

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Fuad Čibukčić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo te direktor preduzeća "Rad" Selim Babić obišli su jučer gradsku deponiju u Buča Potoku. Cilj posjete bilo je upoznavanje ministrice Đapo i direktora Fonda Čibukčića s trenutnim aktivnostima koje se provode na deponiji te suočavanje s problemima u kojima se nalazi ovo sarajevsko odlagalište otpada. 

Prostor za reciklažu

Babić je predstavio postrojenja koja rade na deponiji, kao što je ono za pretvaranje otpadnih plinova u toplotnu energiju, sortirnica otpada, gdje se vrši odvajanje PET-ambalaže, papira i kartona, nova presa za otpad, nove odlagališne plohe...

- Mi smo, konačno, svjedoci početka aktivnosti implementacije sredstava IPA 2011. U toku je potpisivanje preostala dva lota iz ovog projekta, a to je izgradnja reciklažnog dvorišta, kao i izgradnja prostora za reciklažu građevinskog materijala. Mislim da su to značajne aktivnosti koje će sigurno ovaj prostor dovesti opet na neki nivo - kazao je Babić.

gradska-deponija-3-ff

Obilazak postrojenja za otpadne vode

Međutim, kako je to istaknuo Čibukčić, problemi s kojima se suočava ova deponija trebaju hitnu sanaciju. Prvi veliki problem je kratak vijek deponije, procijenjen na još svega četiri do pet godina, a drugi su otpadne vode.

gradska-deponija-17-ff

Gradska deponija: Delegacije obećale riješiti problem

- Određenim reciklažnim postupcima mogli bismo produžiti vremenski period upotrebe deponije. Kada je riječ o drugom problemu, u pitanju su, dakle, otpadne vode koje direktno zagađuju sliv rijeke Bosne, a postoji nekoliko ideja kako bismo to riješili. Jedna od njih je cjevovod koji bi se direktno nakačio na postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Butilama - rekao je Čibukčić.

Izgradnja cijevi

Đapo je naglasila da se uvođenjem reciklaže smeća upotreba deponije produžava s pet na 10-15 godina i obećala da će se angažirati, zajedno s ostalima, da se iznađu rješenja za postojeće probleme.

gradska-deponija-12-ff

 Postrojenje za sortiranje otpada

- Postrojenje koje je pročišćivalo vode trenutno ne radi, s obzirom na to da se ispostavilo da postoji mnogo veća količina voda od one za koju je ono planirano. Vidjet ćemo na koji način je bolje ovo riješiti, da li novom investicijom ili izgradnjom cijevi koje bi odvodile ovu vodu negdje drugo - kazala je Đapo.

Staklenici s cvijećem

- Budući da postrojenje za sagorijevanje deponijskog plina oslobađa toplotnu energiju, već odavno nam je ideja da napravimo staklenike ili plastenike koji će koristiti tu energiju u stakleničkoj proizvodnji, bilo da je riječ o proizvodnji cvijeća ili nekog drugog sadnog materijala. To će biti projekt u kojem ćemo zaposliti dio naših radnika koji su invalidi rada - istakao je Babić.