VIJESTI

VITEZ Okončani protesti malinara, postignut dogovor!

U mjestu Šantići jake mjere obezbjeđenja

Mi. K./D. Pa.

2.7.2016

19.12 Okončani su protesti ispred firme, nakon što je malinarima ponuđeno da, ukoliko žele, u ponedjeljak raskinu ugovor. Oni koji ostanu poslovati sa firmom, otkupna akontaciona cijena ostaje 2,5 KM.

Malinarima koji odluče raskinuti saradnju, malina će biti plaćena po cijeni od tri marke, uz eventualnu nadoplatu razlike po konačnoj cijeni kao i ostalim malinarima.

17:00 Nakon što su od jutros čekali da obave sastanak sa predstavnicims firme "Natural food" nezadovoljni malinari nisu uspjeli da dogovore veću otkupnu cijenu maline.

Kako je istakao Goran Papić, direktor firme, u ovom trenutku akontativna cijena ne može biti veća od 2,50 KM jer se ne mogu isplaćivati avansi iako je obećao poljoprivrednicima da na kraju sezone neće biti nezadovoljni.

Oni su ostali ispred kruga firme kako bi dogovorili dalje korak, ali ostaju pri zahtjevi da cijena ostane na nivou prošlogodišnje 3,50 KM. Predstavnici firme smatraju da su protesti izrežirani od strane konkurencije.

15:33 Kako javlja "Avazov" reporter sa lica mjesta poljoprivrednici su se uputili na razgovor sa Antuanom Lovrićem, gdje će razgovarati o svojim zahtjevima.

vlasnik

Vlasnik firme stigao u zgradu "Natural food-a"

15:10 Malinarima je saopšteno da će u krug firme uskoro doći vlasnik, nakon čega bi trebalo uslijediti njegovo obraćanje i razgovor sa poljoprovrednicima.

Ispred kruga firme su jake mjere obezbjeđenja.

14:53 Budući da se još nije niko obratio, nezadovoljni malinarima blokirali su ulaze u firmu te spriječavaju radnicima druge smjene da uđu u krug firme.

13:17 Više od 200 malinara nalazi se ispred firme "Natural food" u mjestu Šantići kod Viteza i očekuju dolazak vlasnika ove firme da im se obrati. 

Kako javlja "Avazov" reporter s lica mjesta, malinari su jednoglasni da je "otkupna cijena malina sramotna" te da očekuju da će postići dogovor i riješiti novonastalu situaciju. 

- Otkupna cijena maline je ispod svakog nivoa, niža je u odnosu na prethodnu godinu. Nisu ispoštovali stavke ugovora, tražili smo da obavimo razgovor s vlasnikom firme "natural food". Međutim niko nas nije želio salsušati te smo zbog toga odlučili blokirati magistralni put. Osim što je ponuđena o cijena "za sadake", dužni su novac i za prethodno isporučene ogromne količine maline – kazao je Kenan Ekmeščić, jedan od okupljenih malinara.

kenan-ekmescic

Ekmeščić: Otkupna cijena maline je ispod svakog nivoa

Malinari su jednoglasni i traže da otkupna cijena bude ista kao prošle godine, čekaju da im se u 14 sati obrati vlasnik ove firme.

11:33 Kako je kazao reporter sa lica mjesta mlinari su su odblokirali saobraćaj na magistralnom putu na M-5 uz ultimatu, d aim se u 14 sati obrati vlasnik firme "Natural food". 

11:05 Proizvođači jagodičastog voća, oko 200 poljoprivrednika, bolokirali su magistralni put M-5 Busovača-Vitez u mjestu Šantići, gdje se nalazi jedna od otkupnih stanica firme "Natural Food".

Kako su kazali poljoprivrednici, za "Avazov" portal, nezadovoljni su otkupnom cijenom proizvoda zbog čega će istrajati u svojim namjerama da protestima izbore bolji tretman otkupljivača.

Oni smatraju da je cijena od 2,5 KM ispod minimalne i mnogo niža u odnosu na prošlu godinu. Otkupna cijena malina prošle godine kretala se od 3,30 KM do 3,50 KM ovisno o vrsti maline.

nf

Protesti u Vitezu zbog niskih otkupnioh cijena (Foto: Avaz)

Malinari su saznali i to da su potpisani ugovori prema kojim se cijena neće mijenjati minimalno naredne dvije godine.

Na licu mjesta nalazi se policija. 

Iz BIHAMK-a je saopćeno kako je obustavljen saobraćaj na ovoj dionici te da se do okončanja protesta usmjerava na alternativne pravce.