VIJESTI

Kraljević i Lukić optužni zbog nedozvoljenog prometa duhana

Prodavali proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreskim markicama

Srna

2.7.2016

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnice protiv Svemira Kraljevića i Siniše Lukića koje tereti za nedozvoljeni promet duhana.

Kraljević i Lukić se terete da su u julu 2015. godine nabavili veću količinu duvana, koji su rezali i pakovali u filtere i vreće kako bi ga dalje prodavali na crnom tržištu.

U kući koju je koristio Kraljević pronađena je vreća sa 20 kilograma sjeckanog i 947 kilograma duvana u listu, 96.800 komada filtera za punjenje duvanom, te mašina za rezanje duvana, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prilikom pretresa kuće u Šamcu u kojoj stanuje Lukić pronađena su 23,23 kilograma sitno rezanog duhana, 30,83 kilograma duhana u listu, kao i dvije mašine za sječenje duhana.

Kraljević je duhan pakovao u filtere kako bi ga dalje, kao gotovi proizvod, prodavao na crnom tržištu, dok je Lukić pakovao u vreće.

Oni se terete da su nezakonito stavljali u promet proizvode koji nisu obilježeni kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH.

Prema važećem zakonodavstvu i propisima, prodajom svakog kilograma duhana na crnom tržištu vrši se utaja od blizu 100 KM akciza i poreza, te se prouzrokuje šteta državi, budžetu i svim građanima BiH.

Optužnice su proslijeđene na potvrđivanje Sudu BiH.