VIJESTI

Stotine vjernika na zajedničkom iftaru u Mostaru

Povodom najodabranije noći Lejletu-l-Kadr

M. H.

1.7.2016

Jedanaestu godinu zaredom Medžlis Islamske zajednice Mostar (MIZ) organizirao je, u povodu najodabranije mubarek noći Lejletu-l-Kadr, zajednički iftar za sve građane grada na Neretvi.

Tako je večeras tradicionalnom iftarskom druženju, koje je upriličeno na malonogometnom stadionu u blizini džamije Bosanski mudžahidi u džematu Zalik, prisustvovalo više stotina vjernika.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović kazao je kako je ovo druženje u povodu Lejletu-l-Kadra jedna prelijepa tradicija koju je Mostar oživio, prenoseći je i na druge gradove.

- Lejletu-l-Kadr je poseban momenat u ovom mubarek mjesecu koji je zapravo u cjelini  jedna velika dobrota, ljubav i prilika koja okuplja i povezuje ljude.  Ovi naši zajednički iftari su jedno neprocjenjivo bogastvo i prilika da se ljudi vide i druže u jednoj toploj i relaksiranoj atmosferi - istakao je muftija Dedović.

Naglasivši kako je Lejletu-l-Kadr noć odluke i odredbe, u kojoj su sve dove posebno primljene, glavni imam MIZ-a Mostar Suljo ef.Cikotić, kazao je kako je ta noć vrijednija od hiljadu mjeseci, od 83 godine ljudskog života.

- Allahu Uzvišenom neizmijerno se zahvaljujemo na blagodatima mjeseca ramazana i na svemu ovome što smo u ovih 26 dana uspjeli postići u kontekstu samoodricanja, samokontrole, odgoja i duhovnog uzdizanja. Tako je i ovaj iftar pokazatelj tog osjećaja i te posebnosti. Molim Gospodara svih svjetova da primi sve naše dove, osnaži nas našom slogom, razumijevanjem i zajedništvom jer je to temelj napretka u svakom pogledu. Moramo razgovarati i osjećati jedni druge i to treba biti poruka Lejletu-l-Kadra, ove posebne noći - kazao je ef. Cikotić.

Nakon klanjanja akšam-namaza u džamiji Bosanski mudžahidi bit će upriličen centralni program obilježavanja ove mubarek noći. Također i u većini drugih džamija bit će upriličen prigodan program.