VIJESTI

ZUKORLIĆ ZA "AVAZOV" PORTAL: Prijetnje Islamske države su ozbiljne, ali me neće zastrašiti

Reakcija doskorašnjeg glavnog muftije IZ i poslanika u Narodnoj skupštini Srbije

D. K.

1.7.2016

Islamska država (ISIL) objavila je putem medijskog servisa "Furat Media" videosnimak na bosanskom jeziku u kojem njen pripadnik Abdul-Kajum el Bosni poziva svoje pristalice da ubiju doskorašnjeg glavnog muftiju Islamske zajednice i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije Muamera ef. Zukorlića.

Na videosnimku, koji je objavljen posljednjeg dana juna i traje oko 28 minuta, Zukorlića najviše optužuju da je "izdao islam tako što se odrekao pozicije muftije i postao političar", što je pozivao muslimane da glasaju na izborima i prihvatio da bude poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, koja je na snimku predstavljena kao kršćanska zemlja, sa kršćanskim simbolima.

Također, mogu se vidjeti izvodi iz Zukorlićevih govora i nastupi na televizijama u kojima poziva na glasanje na izborima, kao i izvodi iz članaka o tome da je postao poslanik.

Organizacija nasilnog backgrounda

Na početku razgovora za "Avazov" portal, Zukorlić ističe kako je ISIL-ovu prijetnju shvatio veoma ozbiljno i da se ona ni u kojem slučaju ne može ignorisati.

- Radi se o organizaciji sa vrlo jasnim nasilnim backgroundom. Ja ću sa svoje strane poduzeti sve što mogu, a od nadležnih organa Srbije očekujem da izvrše sigurnosne procjene, kao da i oni poduzmu sve ono što je potrebno - rekao nam je Zukorlić.

Smatra da su mu prijetnje smrću upućene zbog politike pomirenja koju promoviše posljednjih mjeseci, ali i zbog toga što se politički angažovao.

- Njihova zamjerka je ta što sam ušao u Parlament i time, kako kažu, priznao taj sistem. Ono što je sigurno je da im ja neću prirediti zadovoljstvo straha. Dakle, neću popustiti pred tim prijetnjama i odustati od svog načina djelovanja, odnosno svojih ciljeva - istakao je Zukorlić.

Navodi kako ova, ali i slične ISIL-ove videoporuke imaju jasan cilj, a to je zastrašivanje, namjera da se kompletno društvo ekstremizira, u kojem bi oni imali svoju ekstremnu, dok bi nasuprot njima bila dijametralno suprotna strana.

Mirotvorno djelovanje

- Takvima, zapravo, najviše smetamo mi, umjereni muslimani - umjereni u tumačenju i djelovanju, tako da ovo vidim kao posljedicu mog mirotvornog djelovanja, posebno u posljednje vrijeme ovdje u Sandžaku i na prostoru Srbije - kazao je Zukorlić.

Naglašava kako je suština u tome da ISIL-ovci putem svoje ideologije proklamuju da je bavljenje politikom i prihvatanje aktuelnih savremenih pravila u demokratskim sistemima nevjerstvo.

Ovo nisu prve prijetnje smrću upućene Zukorliću, koji je podsjetio da se nedavno navršilo deset godina od pokušaja njegove likvidacije "od strane grupe sličnih ekstremista ovdje u Novom Pazaru".

- U međuvremenu je bilo još nekoliko prijetnji koje su, doduše, bile anonimne. Međutim, ova sad je vrlo jasna i od vrlo poznate organizacije - zaključio je Zukorlić.

Zukorliću i ostalima najviše se zamjera što su javno istupili protiv odlazaka Bošnjaka u redove ISIL-a

Osim poziva na likvidaciju Zukorlića, pripadnik ISIL-a pozvao je da se eliminišu i Safet Kuduzović, hafiz Dževad Gološ, magistar Elvedin Pezić i drugi islamski učenjaci.

El Bosni u videoporuci Zukorliću i ostalima zamjera to što su javno istupili protiv odlazaka Bošnjaka u redove ISIL-a, što nisu pozvali vjernike na džihad, što nisu pozvali na zaštitu muslimana, ali i zbog toga što su podržali Zukorlićevu odluku da se upusti u političke vode i pozivali vjernike da ga podrže.

Također, Zukorlića i ostale naziva "većim neprijateljima muslimana od nevjernika", te navodi da je borba protiv njih "veća i značajnija nego protiv nevjernika".

Pogledajte ISIL-ov video.