VIJESTI

DAČIĆ: Hrvatska, BiH i Srbija su centralni trougao

Šef srbijanske diplomatije

Redakcija

1.7.2016

Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Srbija su centralni trougao u ovom trenutku balkanske politike, izjavio je šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić i dodao da misli da u tom trouglu niko četvrti nije potreban.

Dačić je u intervjuu za "Anadoliju" rekao da bi lideri tri zemlje otvorena pitanja rješavala najbolje sami bez bilo čijeg miješanja sa strane.

- Srbija želi političku stabilnost u regionu, razgovore i dijalog, te da gleda u budućnost, pri tome neće mijenjati svoju politiku i retoriku i neće dozvoliti da je bilo ko ponižava - rekao je Dačić u odgovoru na pitanje o aktuelnoj polemici između političara u Bosni i Hercegovini i Srbiji o pitanju obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Dačić je istakao da je Vlada Srbije, kako je rekao, svi mi, uložili mnogo u političku stabilnot u regionu.

- Pokrenuli smo i dijalog sa Prištinom, Vučić je bio u Srebrenici, tamo je zamalo izbjegao ubistvo, a do dana današnjeg niko nije saopštio ni ko ga je napao, niti ko je to organizovao“ - rekao je ministar.

Podsjetio je i da je svijet pozdravio odluku premijera Vučića da prošle godine prisustvuje obilježavanju godišnjice u Srebrenici, te dodao da je Srbija donirala Srebrenici određena sredstva, „ne da bi, kako oni kažu, kupila neku njihovu naklonost, nego da bi pomogla razvoj tog kraja“.

- „Cijeli svijet je pozdravio takve korake, a načelnik opštine Srebrenica, očigledno u dogovoru sa Bakirom Izetbegovićem i dijelom bošnjačkih političara, namjerno drži ratno-huškačku retoriku, koja neda da se vodi politika pomirenja, nego nas stalno vraća u konflikte iz prošlosti. Mi smo otvoreni za razgovore, ali Srbiju niko ponižavati neće“ - poručio je Dačić.

Govoreći o Prijedlogu rezolucije o Srebrenici upućene Narodnoj skupštini Srbije, koju su predložile poslaničke grupe LDP-SDA Sandžaka i LSV-Zelena stranka, Dačić je istakao da je srbijanski parlament jedini, u kojem sjede predstavnici svih naroda bivše Jugoslavije, koji je osudio zločine nad nekim drugim narodom, prenosi Tanjug.

„Kada Parlament BiH, Hrvatske i drugi usvoje bilo koji dokument u kojem se osuđuje zločin protiv Srba, onda može neko eventualno nešto da nam prigovori. Mi smo tu rezoluciju ili deklaraciju donijeli, pozivajući se i na presudu Međunarodnog suda pravde. A to što su neki poslanici predložili sada, znate, ono što nije prošlo u Vijeći sigurnosti Ujedinjenih nacija, pa ne očekujete valjda da će proći u Skupštini Srbije“, rekao je on.