HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

MOSTAR: U Kantonalnom sudu više nema sudija Bošnjaka u predmetima ratnih zločina!

Nakon što je odlukom VSTV-a imenovan Marin Zadrić

M. Sm. - B. T.

1.7.2016

To što će Marin Zadrić, dugogodišnji predsjednik Općinskog suda Mostar, danas stupiti na dužnost sudije Kantonalnog suda u Mostaru ne bi bilo ništa čudno da njegovim imenovanjem nije narušen nacionalni balans u ovoj pravosudnoj instituciji.

Službena stranica

Štaviše, sudeći prema provjerenim informacijama, odnosno činjenici da je Zadrić primljen nakon konkursa koji je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH raspisalo nakon odlaska sudije Hame Kebe u penziju, u Kantonalnom sudu u Mostaru više nema sudija Bošnjaka u predmetima ratnih zločina!

Da je njegovim imenovanjem nacionalna zastupljenost sudija u Kantonalnom sudu Mostar protivna Ustavu i zakonu, VSTV je upozorio i ministar pravosuđa Hercegovačko-neretvanskog kantona Suad Balić. 

On je, zanimljivo, informaciju o tome da je baš Zadrić novi sudija Kantonalnog suda saznao sa službene stranice VSTV-a. 

- Formiranjem Kantonalnog suda 1999. godine nacionalna struktura bila je u skladu s Ustavom, ali je novim imenovanjem, definitivno, nacionalna zastupljenost sudija protivna Ustavu i zakonu - rekao nam je Balić.

Iz VSTV-a su, pak, na naš upit o tome je li tačno da je Zadrićevim imenovanjem narušena nacionalna struktura u Kantonalnom sudu odgovorili da je konkurs za poziciju sudije bio dva puta raspisan.

Ponovljen konkurs

- Konkurs je ponovljen iz razloga što na prvoobjavljenom za ovu poziciju nije bilo kandidata iz reda odgovarajućeg naroda koji su zadovoljavali sve kriterije za ovu poziciju. Praksa je da se prilikom ponovljenog konkursa, ukoliko ponovo nema kandidata koji zadovoljavaju sve potrebne kriterije, imenuje najbolje ocijenjeni kandidat, što je u konkretnom slučaju bio Marin Zadrić - kazali su iz VSTV-a za "Avaz".

Princip objektivnosti

- Navedenim imenovanjem Kantonalni sud u Mostaru je onemogućen da provodi ustaljenu sudsku praksu da su okrivljeni i predsjednik Vijeća iste nacionalnosti kod suđenja u krivičnim predmetima i predmetima ratnih zločina, jer bi na navedenom referatu radile sudije iste nacionalnosti. Ova praksa je uvedena s ciljem jačanja principa objektivnosti i nepristrasnosti u radu suda i sudija - upozorio je Balić VSTV.