SREDNJOBOSANSKI KANTON

Veliki iftar na Piroti za više od 1.000 građana

Poklon Travničanima iz bratskog Trabzona

K. K.

1.7.2016

U prostorima sportske dvorane ''Pirota'' u Travniku upriličen je iftar za više od 1.000 građana. Iftar je poklon turske općine Trabzon. U organizaciji su, osim Općine, učestvovali Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet" Travnik, Teritorijalna vatrogasna jedinica Travnik, NK Travnik, vojnici OSBiH iz travničke kasarne, a sve su podržali i sponzori. 

Tako je poznata travnička slastičarnica „Egipat", u vlasništvu porodice Sejfuli, osigurala sladoled za sve građane, a firma "Vispak" dopremila je najveću džezvu na svijetu i pripremila bosansku kafu. Organizaciju ovog iftara podržala je i turska agencija TIKA, koja je u BiH i srednjoj Bosni podržala brojne značajne projekte.

- Općina Travnik je i ranije imala kontakte s Trabzonom. Donijeli su selame od gradonačelnika Trabzona, a ovdje je i načelnik jedne općine iz Trabzona. Vrlo lako možemo napraviti naredni korak da imamo dobre odnose i s Trabzonom - kazao nam je načelnik općine Admir Hadžiemrić (SDA).

Nakon što se oglasio ezan, akšam-namaz klanjan je na travnjaku stadiona ''Pirota'', a predvodio ga je Salih ef. Indžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Travnik.

Nakon toga veliki iftar, koji je okupio više građana nego što se očekivalo, organiziran je u sportskoj sali na Piroti koja nije dovršena, ali je za ovu priliku prekrasno uređena.

Na kraju su gosti iz turskog grada Trabzona priredili prigodan kulturni program koji je bio nešto kraći i prilagođen situaciji zbog dana žalosti i sjećanja na poginule na istanbulskom aerodromu "Kemal Ataturk".