TUZLANSKI KANTON

TUZLA Promovirano 18 doktora nauka

Svečanost na Univerzitetu

E. SKOKIĆ

1.7.2016

Na Univerzitetu u Tuzli jučer je svečano promovirano 18 doktora nauka koji su u proteklih godinu na jednom od fakulteta odbranili svoje doktorske disertacije. Tako je akademska zajednica postala bogatija za mlade naučnike koji će doprinijeti razvoju društva.

Četiri decenije

- Univerzitet u Tuzli proslavlja četiri decenije postojanja i rada i za nas je ovo veliki i značajan događaj. Naš univerzitet kontinuirano radi na unapređenju i širenju naučne misli. U skromnim istraživačkim uvjetima uspijevamo nadmašiti sami sebe, postići zapažene rezultate, ali i publicirati svoje radove u zapaženim časopisima - kazala je vršiteljica dužnosti rektorice Aida Crnkić.

Premijer TK Bego Gutić (SDA) čestitao je doktorantima na stečenim titulama, ali je iskoristio priliku da podsjeti da je Univerzitet u Tuzli na 3800. mjestu svjetske rang-liste i da su objektivni i subjektivni te unutrašnji i vanjski faktori doprinijeli njegovom degradiranju.

- Univerzitet u Tuzli je brend Kantona i mi moramo sve učiniti da ga vratimo na mjesto koje mu pripada - kazao je Gutić.

alma-damjanovic

Damjanović: Poseban dan

Alma Damjanović, koja živi i radi u holandskom Den Hagu, na Univerzitetu u Tuzli je najprije magistrirala, a potom i doktorirala. Odbranila je doktorsku disertaciju iz oblasti nuklearne fizike.

- Nema sumnje da je ovo poseban dan u mom životu. Željela sam dati naučni doprinos zemlji u kojoj sam rođena i veoma sam ponosna na to što sam doktorirala u BiH - kaže Damjanović.

Prenositi znanje

Amra Rekić-Vuković doktorirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu i kazala je da je velika odgovornost pred njima, odnosno da svoje znanje prenesu na generacije koje dolaze.

Imena doktoranata

U doktore nauka jučer su promovirani: Said Gazibegović, Edita Dervišević, Šejn Husejnefendić, Žana Pozderac, Amela Čičkušić, Amela Pašić, Jasmina Zlatarević, Izeta Softić, Sadat Kurtalić, Denisa Salihović-Hajdarević, Amina Krupalija-Solak, Amir Zenunović, Edin Salkić, Rasim Jusufović, Alma Damjanović, Amra Rekić-Vuković, Nermina Ovčina-Kurtović i Merima Gegić.