VIJESTI

Za najboljeg matematičara među osnovcima Faika Tahirovića organiziran prijem u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade

Vlada Kantona Sarajevo

Redakcija

1.7.2016

Sarajevskog osnovca Faika Tahirovića, kantonalnog prvaka u matematici, koji se ove godine okitio i zlatnom medaljom na Juniorskoj matematičkoj olimpijadi BiH i bronzanom medaljom na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi i njegovu razrednicu Draganu Paralović primio je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.

Uz čestitke na ovim najsjajnijim odličjima, ministar Kazazović je poručio učeniku Tahiroviću da će Ministarstvo nastaviti pratiti njegov rad. Obećao je također da će se pronaći način kako bi mu se osigurala stipendija za njegove vrhunske rezultate i plasman koji je jedini postigao među osnovcima u ovoj školskoj godini.

Faik je završio deveti razred u OŠ "Grbavica II" , a tokom školovanja je ostvarivao zavidne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima iz matematike. Posljednje tri godine općinski je i kantonalni prvak iz ovog predmeta među osnovcima, a ove je godine osvojio i titulu prvaka na federalnom takmičenju kao i treće mjesto na Iranskoj geometrijskoj olimpijadi.

ministarstvo

Dragana Paralović i Faik Tahirović kod ministra Elvira Kazazovića

"Trenutno se pripremam za narednu Iransku geometrijsku olimpijadu koja će se održati početkom septembra. Trudit ću se i dati sve od sebe da se i sa ovog takmičenja vratim sa medaljom", naveo je Faik i istakao da mu najveću podršku pruža nastavnica matematike i razrednica Dragana Paralović, kao i roditelji i sestra Naida koja koja ga vjerno prati na svim takmičenjima.

Faik namjerava upisati Drugu gimnaziju jer smatra da će mu ona ponuditi najbolje mogućnosti za dalje usavršavanje u matematici, a kaže da će ljubav prema ovom predmetu zasigurno uticati i na odabir budućeg zanimanja.

Učeniku Tahiroviću i profesorici Paralović ovom prilikom ministar Kazazović je poklonio knjige "Grad i riječ".