BIZNIS

BIMAL izvozi jestivo ulje u Maleziju

Tvornica za proizvodnju jestivog ulja otpremila prve količine

Redakcija

1.7.2016

Nakon što je krajem maja ove godine Tvornica za proizvodnju jestivog ulja BIMAL iz Brčkog otpremila prve količine jestivog ulja za Maleziju uslijedile su i nove narudžbe s Dalekog istoka.

- Prvi, probni kontingent robe, koji je otpremljen iz Brčkog prihvaćen je dobro i od tada do danas istom kupcu je isporučeno još šest flexi-tankova ulja ukupne količine od 170.000 litara - kazala je Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija STUDEN Holdinga, u čijem sastavu posluje i tvornica BIMAL.

Ona je dodala kako konstantnim povećanjem proizvodnih kapaciteta te ulaganjem u kvalitetu proizvoda BIMAL teži ka stvaranju prilika za prodor svojih visokokvalitetnih proizvoda na nova tržišta, poput daleke Kine i Malezije.

Tvornica BIMAL već dugi niz godina ostvaruje kontinuiran izvoz u Evropsku uniju, Tursku i druge zemlje Bliskog istoka, a od prošle godine izvozi i u Kinu.

Od privatizacije tvornice BIMAL u 2002. godini do danas u razvoj proizvodnih kapaciteta i poslovanja je uloženo i angažirano preko 100 miliona maraka te se BIMAL danas svrstava među najmodernije uljare na području jugoistočne Evrope.

U razdoblju prije privatizacije u tvornici BIMAL se prerađivalo oko 26.000 tona uljarica godišnje, dok BIMAL danas godišnje prerađuje više od 120.000 tona uljarica, što iznosi gotovo peterostruko povećanje proizvodnih kapaciteta.