VIJESTI

LJETNE PLJAČKE Radujete se odmoru i putovanjima, vjerujte, lopovi se raduju više...

Zaštita stana od provale

Am.K.

1.7.2016

O smjelosti lopova najbolje svjedoči primjer iz Modriče kada su nepoznate osobe ušle u nezaključanu kuću te iz spavaće sobe dok su supružnici i vlasnici kuće sjedili u kuhinji, ukrali zlato.

Nikad ne miruju

Zaključavajte kuće u svako doba dana, apel je iz policije, jer lopovi nikada ne miruju.

Iz policije savjetuju i ako idete nakratko iz stana u posjetu komšiji, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrijedniju tehničku robu.

- Radujete se odmoru i putovanjima. Vjerujte, lopovi se raduju više. Juli i avgust su idealno vrijeme za provale i teške krađe, a zaključana vrata već decenijama za profesionalce su smiješna barijera. Da vam ne bi prisjelo ljetovanje, dodatno se osigurajte, apeluju iz MUP-ova oba entiteta.

Mjere zaštite

Ako idete na godišnji odmor, obavijestite o tome komšije, a oni će obratiti više pažnje na vaš stan.  

- Novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke. Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska. Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primjete da su roletne spuštene nekoliko dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga. Zapišite serijske brojeve skupocjenih uređaja i oružja, savjetuju iz MUP-a KS.

Da sve više građana nastoji da zaštiti svoj dom, dokazuje i veliko interesovanje za alarmne sisteme. Osim alarmnog sistema preporučuje se još jedna, posebna vrsta zaštite i to specijalne brave - cilindri koji se ne mogu obiti i blindirana vrata.

No, za one koji nemaju baš mnogo novca za skupocjene brave i blindirana vrata, a ne žele da budu meta pljačkaša, savjetuje se ugradnja više sigurnosnih brava.