VIJESTI

Fikret Abdić kandidat za načelnika Velike Kladuše

Laburistička stranka BiH potvrdila

D. K.

30.6.2016

Ono što se već duže vremena nagađalo, danas se obistinilo. Fikret Abdić bit će kandidat Laburističke stranke za načelnika Općine Velika Kladuša na lokalnim izborima, koji će biti održani 2. oktobra. Ovu informaciju objavila je Laburistička stranka na svojoj internet stranici.

Laburistička stranka danas je predala kandidatske liste za Lokalne izbore 2016. godine, u skladu sa Uputstvima o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti, kaže se u saopćenju.

Laburisti su kandidovali Fikreta Abdića za načelnika Općine Velika Kladuša, a njegovu kćerku Elviru Abdić-Jelenović za nositelja liste za Općinsko vijeće. Kandidat ove stranke za načelnika Općine Cazin bit će Hakija Beganović, a nositelj liste za Općinsko vijeće Mirvet Beganović, zastupnik u Skupštini USK.

saopcenje-laburista

Kandidati svih stranaka još trebaju proći konačnu ovjeru kod Centralne izborne komisije BiH, koja će nakon 4. jula, kada ističe rok za prijave, objaviti konačne liste sa svim kandidatima za (grado)načelnike i općinska/gradska vijeća.

Podsjećamo, Fikretu Abdiću početkom ovog mjeseca istekla je petnaestogodišnja kazna za ratne zločine, koju je izdržavao u Hrvatskoj. Abdić je aktivno učestvovao u kampanji za prošle lokalne izbore kada je pobijedio Edin Behrić, kandidat kojeg je on otvoreno podržao. Nedugo nakon preuzimanja funkcije, Behrić je "otkazao poslušnost" Abdiću. U međuvremenu došlo je do sukoba unutar Demokratske narodne zajednice, uslijed kojeg je osnovana Laburistička stranka na čelu sa Abdićevim kćerkama, a ovoj stranci pristupila je i većina članstva DNZ-a.