KOLUMNE

Suočavanje s istinom

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ ([email protected])

1.7.2016

Agencija za statistiku BiH jučer je objavila konačne rezultate popisa stanovništva BiH provedenog 2013. godine. Objavljenim rezultatima teško da može iko biti zadovoljan, ne zato što je popisivanjem neko nekoga zakinuo ili prevario, već što oni, prvenstveno,  potvrđuju da je BiH demografski desetkovana država iz koje je od posljednjeg popisa  nestalo više od 845.000 građana. 

Koliko će ih „nestati“ do prvog narednog popisa, možemo samo pretpostavljati.

Rezultati popisa prvo su statističko suočavanje s realnim stanjem u BiH nakon rata i oni zauvijek izbijaju iz ruku oružje politikama i političarima koji su godinama manipulirali građanima kada su u pitanju njihovo brojčano stanje, nacionalna i obrazovna struktura, jezik kojim govore, imetak koji posjeduju... Bez obzira na to kojem narodu pripadaju i iz kojeg entiteta  dolaze.

Broj stanovnika BiH utvrđen popisom pokazao je i koliki su razmjeri genocida u Srebrenici, koliko je svaki grad izgubio stanovnika u posljednjih dvadesetak godina. Također, pokazao je da bosanskim jezikom govori više od 52 posto popisanih, iz čega proizlazi da bosanski nije samo jezik Bošnjaka nego i jezik drugih naroda koji žive u BiH.

Koliko god rezultati popisa, u vremenu koje je pred nama, budu napadani i negirani, svjesni smo da predstavljaju činjenicu do koje se došlo na osnovu utvrđene metodologije i evropskih standarda obrade podataka o popisu, a ne na osnovu ratnih aspiracija i želja pojedinih politika i političara. 

Objava rezultata popisa svakako je vrlo bitan uvjet na putu napretka BiH prema Evropskoj uniji. Političarima koji misle da mogu biti u društvu velikih, a da istovremeno nemaju osnovne statističke podatke o sebi, tačnije o državi koju predstavljaju, neko mora reći da im je istekao rok trajanja. S tom logikom ni u udruženje kosaca više ih ne bi niko primio.