VIJESTI

Borba protiv korupcije i kriminala najvažniji zadatak bh. institucija

Okrugli sto o izazovima u procesu evropskih integracija BiH održan u Vitezu

Fena

30.6.2016

Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije jedan je od najvažnijih zadataka svih institucija u Bosni i Hercegovini u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, zaključeno je na okruglom stolu o izazovima u procesu evropskih integracija BiH.

Skup, koji je danas upriličen u Vitezu, organizirala je Zajednička komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH).

Na skupu, koji je održan uz podršku Misije OSCE-a u BiH učestvovalo je više od 80 predstavnika svih nivoa zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, pravosudnih institucija i policijskih agencija, kao i predstavnici Misije OSCE-a i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović poručio je da je borba protiv organiziranog kriminala i korupcije u vrhu prioriteta koje EU, ali i svi građani BiH, postavljaju pred institucije zakonodavne, izvršne i sudske vlasti.

Istaknuo je da svaki napredak postignut u ovoj oblasti vraća povjerenje u institucije i podstiče korake naprijed u svim drugim reformskim područjima.

Šef Odjela za politiku djelovanja i planiranje u Misiji OEBS-a u BiH Joeri Maas je naglasio da korupcija usporava ekonomski rast i slabi povjerenje javnosti u institucije, političare i politički sistem BiH.

Upozorio je da u BiH neće biti domaćih i stranih investicija ukoliko postoji uvjerenje da bi obrazovanje, zapošljavanje, te socijalna i ekonomska zaštita mogli biti podložne kriminalnim i koruptivnim aktivnostima.

S tim u vezi, Maas je poručio da će Misija OSCE-a u BiH nastaviti da pruža podršku zakonodavnim institucijama u jačanju najbitnijih državnih instrumenata u borbi protiv korupcije.

Na skupu u Vitezu govorio je i šef Odjela za vladavinu prava u Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH Richard Wood, koji je potvrdio da borba protiv korupcije i organiziranog kriminala glavni prioritet za svaku zemlju u procesu pridruživanja EU, te naglasio da će EU tražiti uvjerljive rezultate te borbe.

Stavovi i zaključci izrečeni na ovom skupu bit će tema neke od narednih sjednica Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH, koja će ih uputiti na razmatranje u oba doma PSBiH, najavljeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.