VIJESTI

Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH usvojilo Izjavu o Srebrenici

Na današnjoj sjednici

Fena

30.6.2016

Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je na sjednici koja je održana u Srebrenici, usvojilo Izjavu o Srebrenici kojom se pored ostalog podsjeća muslimane na Fetvu o šehitlucima i Deklaraciju o genocidu.

Fetva o Srebrenici, donesena je prije godinu dana, i njome su proglašeni Šehitluci genocida nad muslimanima Bošnjacima u Srebrenici i Žepi, kao i Deklaracija o genocidu u Srebrenici Sabora Islamske zajednice u BiH.

U oba ova dokumenta upućen je poziv muslimanima i muslimankama da poštuju Šehitluke i da vode brigu o njima, a u Fetvi je određeno da „Šehitluci trajno imaju svoj hurmet, s posebnim normama ponašanja za muslimane i muslimanke“.

Vijeće muftija je danas na sjednici usvojilo Program vjerskog obilježavanja godišnjice genocida nad muslimanima Bošnjacima i njime definiralo sadržaje toga obilježavanja.

Sagledavajući položaj muslimana u Srebrenici, ukupne okolnosti njihova življenja na ovom području i odnos koji prema njima ispoljava vlast dijela Bosne i Hercegovine čije je sjedište u Banjoj Luci, Vijeće muftija izražava svoju zabrinutost za položaj muslimana, posebno uzimajući u obzir otvoreno negiranje genocida i sistematsko otežavanje njihovog svakodnevnog života.

Pored najveće odgovornosti koju imaju vlasti iz Banje Luke, Vijeće smatra da državne institucije i međunarodna zajednica moraju pokazati daleko veću i djelotvorniju brigu prema Srebrenici.

- S tim u vezi, Vijeće muftija najoštrije osuđuje diskriminaciju koju provode vlasti u bh. entitu RS prema Bošnjacima u pitanjima imenovanja i izučavanja bosanskog jezika u školama. Neodrživo je stanje u kojem se najbrojnijem narodu u ovoj zemlji negira temeljno civilizacijsko pravo na vlastiti jezik i njegovo autentično ime. Zahtijevamo da se odmah prestane s tom praksom i da se poštuju sva prava Bošnjaka koja im pripadaju – naglašava se u Izjavi.

Vijeće muftija poziva i sve Bošnjake u domovini i dijaspori, posebno one čiji su korijeni iz Srebrenice, da pokažu visoku svijest i razumijevanje za sadašnje prilike u Srebrenici i da ne dozvole da se skrnavi istina o genocidu i sjećanje na sva stratišta, kaže se u Izjavi Vijeća muftija BiH koju prenosi MINA.