VIJESTI

HAŠKI TRIBUNAL Stanišić i Župljanin osuđeni na po 22 godine zatvora

Drugostepena presuda Žalbenog vijeća

A.U.

30.6.2016

Žalbeno vijeće Haškog tribunala danas je u izreklo drugostepenu, pravosnažnu presudu Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu kojim je potvrđena ranija odluka po kojoj su osuđeni na 22 godine zatvora.

Stanišić je bivši ministar unutrašnih poslova Republike Srspke, dok je Župljanin bivši načelnik regionalnog centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci, a prvostepenom presudom izrečenom krajem marta 2013., Stanišić i Župljanin proglašeni su krivim za progon, ubistva i mučenje, dok je Župljanin osuđen i za istrebljenje.

Žalbu na tu presudu uložila su obojica nepravosnažno osuđenih, ali i tužioci. Stanišić i Župljanin zatražili su da budu oslobođeni po svim tačkama optužnice ili, alternativno, da im kazne budu umanjene. S druge strane, haški tužioci u žalbi su naveli da su prvostepene kazne neprimjerene počinjenim zločinima i da bi ih trebalo povećati na 30 do 40 godina zatvora.

U odnosu na žalbe Stanišićeve i Župljaninove Odbrane u kojima su tvrdili da prvostepena presuda sadrži činjenične greške, Agius je rekao da je na osnovu svih dokaza jasno da su zaključci prvostepenog vijeća bili pravilni.

"Žalbeno vijeće konstatuje sa žaljenjem da Pretresno vijeće u presudi ne navodi međusobne veze s ranijim nalazima niti daje reference na dokaze u spisu, kao i da u određenom dijelu kosristi opšte i nedokazane nalaze. Ovakav pristup je problematičan i učinilo je komplikovanim da se pronikne u rezonovanje Pretresnog vijeća. Uprkos tome, pažljivim razmatranjem, može se naći pravilno rezonovanje, pa se žalba Odbrane odbija", rekao je Agius.

Predsjednik Žalbenog vijeća rekao je i da činjenica da se u prvostepenoj presudi posebno ne razmatra pitanje odgovornosti zločina policajaca koji su bili potčinjeni Vojsci Republike Srpske (VRS), nije razlog za poništavanje presude.

Agius je odbacio žalbe Odbrana – koje su kazale da prvostepena presude treba biti ukinuta jer je u njenom sačinjavanju učestvovao Frederick Haarhof, koji je isključen iz Vijeća na suđenju Vojislavu Šešelju – ističući da se radi o odvojenim postupcima.

"Žalbeno vijeće smatra da izuzeće tog sudije u predmetu Šešelj ne znači da automatski treba biti izbačen iz svih drugih predmeta", rekao je Agius.

Agius je odbio žalbu haških tužilaca na kazne ističući da "nije sačinjena ozbiljna greška u ocjeni olakšavajućih i otežavajućih okolnosti". 

Suđenje Stanišiću i Župljaninu u Haagu počelo je 14. septembra 2009. godine, a 27. marta 2013. izrečena im je prvostepena presuda. Stanišić se u martu 2005. dobrovoljno predao Tribunalu, a do početka procesa i više puta tokom suđenja bio je na privremenoj slobodi u Srbiji. Vlasti Srbije uhapsile su Župljanina u junu 2008. u Pančevu i od tada je u pritvoru u Sheveningenu.

Optužnica koju je Tribunal protiv njih podigao 17. decembra 1999. bila je zapečaćena do 13. jula 2001. godine.