KANTON 10

Otvorena stalna etnografska postavka

''Kulturno-vjerski dani - Naša Gorica''

A. K.

1.7.2016

Stalna etnografska postavka otvorena je u staroj muzejskoj kući koju su franjevci kupili od Livnjaka Beće Seferćehajića u sklopu livanjskog Franjevačkog muzeja i galerije ''Gorica''. Postavka je pripremana nekoliko godina, a finansirale su je vlade FBiH i Hrvatske te Općina Livno, koja je bila i generalni pokrovitelj otvaranja.

O postavkama su govorili fra Marijan Karaula, zatim Josip Gelo, direktor muzeja i kustosice. Svečanosti su, uz brojne svećenike i Livnjake, prisustvovali i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) i pomoćni biskup banjalučki fra Marko Semren, gvardijan fra Miroslav Ištuk te gosti iz drugih općina i iz Hrvatske.

Postavka je dio manifestacije ''Kulturno-vjerski dani - Naša Gorica'', a otvorio je načelnik općine Luka Ćelan. Veliko zanimanje za postavku pokazao je i Incko, koji je fotografirao eksponate i detaljno se raspitivao o izloženim predmetima, među kojima su bili i predmeti za tradicionalnu proizvodnju autohtonog livanjskog sira, koji su gosti nakon otvaranja izložbe mogli i konzumirati.