VIJESTI

Ambasadorica Melanne Verveer u posjeti BiH od 1. do 4. jula

Specijalna predstavnica predsjedavajućeg OSCE-a

Fena

30.6.2016

Specijalna predstavnica predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja ravnopravnosti spolova, ambasadorica Melanne Verveer posjetit će Misiju OSCE-a u Bosni i Hercegovini u periodu od 1. do 4. jula te će se tom prilikom sastati sa zvaničnicima i aktivistima i sa njima razgovarati o položaju žena u BiH.

Ambasadorica Verveer će se u Sarajevu i Zenici sastati sa ministricom za ljudska prava i izbjeglice BiH, ministricom odbrane BiH i ministrom sigurnosti BiH, kao i sa predstavnicima Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova pri Parlamentarnoj skupštini BiH te predstavnicima Agencije za ravnopravnost spolova, entitetskih gender centara, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

- Pitanje ravnopravnosti spolova zauzima visoko mjesto na listi prioriteta Njemačke, kao države koja u 2016. godini predsjedava OSCE-om, te mi je stoga drago da Misija OSCE-a u BiH već ostvaruje snažnu saradnju sa vladinim i nevladinim sektorom u BiH u oblasti promoviranja ravnopravnosti spolova - izjavila je Verveer.

Izrazila je nadu "da će za vrijeme ove posjete dobiti konkretne prijedloge o tome kako OSCE može pružiti dodatnu pomoć vlastima BiH u ostvarenju punog poštivanja ljudskih prava, a samim tim i prava žena u BiH".

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Jonathan Moore je izjavio da "to nije prva posjeta ambasadorice Verveer Bosni i Hercegovini, ali da je prvi put ovdje u ulozi specijalne predstavnice predsjedavajućeg OSCE-a za pitanja ravnopravnosti spolova".

- Radujemo se prilici da učestvujemo u realizaciji njene posjete i damo doprinos njenom radu u pružanju podrške političkom, društvenom i ekonomskom osnaživanju žena u BiH, kazao je Moore.

Ambasadorica Verveer provela je četiri godine radeći sa ministricom vanjskih poslova SAD-a, Hillary Clinton, na koordinaciji vanjskopolitičkih pitanja i aktivnosti u vezi sa unapređenjem položaja žena u političkoj, ekonomskoj i društvenoj sferi. Predsjednik SAD-a Barack Obama je 2009. godine nominovao Melanne Verveer na poziciju prve ambasadorice SAD-a za globalno pitanje položaja žena pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD-a, te je imenovao na poziciju predstavnice SAD-a u sastavu Komisije UN-a o položaju žena.