VIJESTI

DOM NARODA PARLAMENTA FBIH: Dug bolnica u Federaciji BiH 370 miliona KM

Posebna tematska sjednica o ''Informaciji o stanju u zdravstvenom sektoru u FBiH s prijedlogom mjera''

Fena

30.6.2016

15:15 Harun Drljević predsjednik Ljekarske komore FBiH ukazao je da je nužna reforma zdravstva, i to u svim segmentima.

- Moramo prestati govoriti o zdravstvu kao o budžetskoj stavci, nego zdravstvo moramo gledati kao humani kapital za budućnost. Dosta je više dijagnosticiranja stanja u zdravstvu, vrijeme je da se krene u rješavanje problema u ovoj oblasti, jer zdravstvo konačno moramo vratiti pacijentima  – kazao je Drljević.

Enra Suljić, iz Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu sa žaljenjem je konstatovala da ova najveća medicinska ustanova bilježi najveća dugovanja.

Goruća je situacija u pružanju osnovnih usluga. Nemamo šta da krijemo, moramo naći dodatne izvore finasiranja,  kako ne bi došli u situaciju da pacijenti ispaštaju. Svi zajedno moramo doprinijeti da se zdravstvo konsoliduje kako bi imali zdravu naciju  – kazala je Suljić, navodeći da je Klinički u ovakvom stanju zbog nagomislanih dugova ranije uprave.

Apel za rješavanje stanja u zdravstvu uputili su i nadležni iz SKB Mostar i UKC Tuzla, navodeći da se ove bolnice susreću sa brojnim problemima, a jedan od gorućih su finasijski problemi koji bi, ukoliko se dugovanja ne riješe, mogli dovesti u pitanje pružanje usluge pacijentima.

14:30 U Sarajevu je počela tematska sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj će, kao jedina tačka dnevnog reda, biti razmatrana Informacija o stanju u zdravstvenom sektoru u FBiH.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić na početku sjednice ukazao je  na teško stanje u zdravstvu, navodeći da dugovanja bolnica u Federaciji BiH ipremašuju čak 370 miliona KM.

- Došli smo u situaciji kada moramo razmišljati o sanaciji i novom načinu finansiranja zdravstva. Ipak, ohrabruje me činjenica da se o problemima koji opterečuju zdravstvo otvoreno počelo govoriti. Ukoliko hitno ne reagiramo bit ćemo u ozbiljnim problemima, jer se tseška situacija u ovoj oblassti reflektira kako na pacijente tako i na zdravstvene radnike – kazao je Mandić. Ministar je izrazio zadovoljstvo što je oblast zdravstva uvrštavana u Reformsku agendu, što kako je naveo, pokazuje politička spremnost da se zdravstveni sektor.

Snježana Bodnaruk, iz Federalnog ministarstva zdravstva prezentirala je Informaciju o stanju u zdravstvu, te navela da je ukupna potrošnje u zdravstvu u 2013. godini u BiH premašila  2.586.895.000 KM, od čega je udio zdravstvene potrošnje u GDP bio 9,84 posto, što znači da je potrošnja po stanovnika 675 KM.

Navela je da su dugovanja od 100 miliona KM  zabilježena u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.  Također, istakla je i da je dug dobavljačima tri velika klinička centra na dan 31. decembra 2015. godine iznosio 167.436.454 KM. U neizmirenim obavezama, kako je kazala, prednjači Klinički centar Univerziteta u Sarajevu sa 69.050.828, potom UKC Tuzla sa 46.297.064 i SKB Mostar sa 52. 088. 562 KM.

Ukazala je i da je 650 miliona KM od 2006. godine do danas zdravstveni sektor u Federaciji BiH izdvojio za plaćanje PDV-a na lijekove, energente, hranu, sanitetski materijal, ortopedska pomagala i ostali potrošni materijal.

Istakla je da su ukupni troškovi za lijekove u 2014. godini iznosili 444.152.490 KM, od čega se za troškove lijekova u bolničkim zdravstvenim ustanovama izdvaja 117.526.183, a na troškovi lijekova izdatih na recept iz obaveznog zdravstvenog  osiguranja samo 187.988.924 KM.

Ukazala je da je domaća farmaceutska industrija na bh. tržištu zastupljena je tek oko 17,88 posto ili 95.083.713, 27 KM, dok promet uvoza lijekova ino proizvođača prelazi 82,12 posto, odnosno 436.592.529, 08 KM.