BIH

Nebeski i evropski Srbi

Ne stišavaju se reakcije srbijanskih zvaničnika na stav majki Srebrenice da su negatori genocida nezvani gosti

Piše: Ekrem AVDIĆ

30.6.2016

Uprkos sedativnom reagiranju srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, nakon što je u ime majki Srebrenice njen načelnik Ćamil Duraković rekao da su negatori genocida u Srebrenici nepoželjni na komemoracijskim skupovima, njegov mali od kužine i potpredsjednik Srpske napredne stranke, Marko Đurić je pokazao da je veći katolik od pape!

Taj je junoša izjavio, kako prenosi "Politika", "da premijer prekine svaku komunikaciju sa Durakovićem, ali i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem, ocjenjujući da iza ponašanja Durakovića i njegovog šovinističkog divljanja stoji zvanično Sarajevo".

Prekid diplomatskih odnosa

Dakle, bezumno mali Đurić traži da se zbog nemogućnosti negiranja genocida otkaže komunikacija jednog državnog premijera sa prvim u kolektivnom šefu države u BiH!

Prekid diplomatskih odnosa, zar ne mali Đuriću!

Koalicijski partner SNS, prvi u Socijalističkoj partiji Srbije čije su oružane falange vršile agresiju nad svojim susjedima i počinile najteže ratne zločine i zločin genocida, daje blasfemičnu izjavu i laže. Tako aus-ministar Dačić, razgoropađeno veli: "Srbiji niko ne može da dijeli lekcije i da je ponižava...". Nadalje, vođa soc-partije Srbije tvrdi da je Duraković izjavu dao u dogovoru sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Kako je "laž nacionalni interes Srbije", to obojica bezočno lažu srbijansku javnost. Duraković je samo prenio stav majki Srebrenice, a ne vlastiti da je javno iznio, "da na komemoraciji nisu poželjni oni iz državnog rukovodstva Srbije koji negiraju genocid".

Tu razumljivu emociju i zahtjev, srbijanski su političari adresirali na Durakovića i Izetbegovića. Marko Đurić ide dalje u lažima i zaključcima pa kaže kako zabrana dolaska na komemoraciju povodom genocida onima koji ga negiraju, a i negiranje je zločin, jeste "šovinističko divljanje"! Zamislite, nedaju mi da prisustvujem na mjestu genocida i da ga negiram! Takvu vrstu fašisoidnog i nacističkog vokabulara i ponašanja ne pamtim još od zločinačke retorike Mladića i Karadžića.

Laž i konstrukcija

Reakciju dvojice neonacista ne mogu prihvatiti ni u kontekstu ojađenih idejnih vođa izgubljenih ratova za "veliku Srbiju". Laž i konstrukcije Dačića i Đurića ne mogu se prihvatiti ni kao izjave Vučićevih muha podrepašica jer prevazilaze mjeru najvećeg poltronstva. To je, ustvari, mišljenje predstavnika prve, to jest "nebeske Srbije" koja je učinila velike i brojne zločine prema drugim narodima , ali i prema vlastitom narodu – prema pripadnicima druge, "evropske Srbije".

Upravo je "druga Srbija" reagirala na evropski, civilizioran način. Naime, Liberalno-demokratska stranka, zajedno sa Ligom vojvođanskih socijal-demokrata, SDA i Zelenom strankom uputili su u proceduru Skupštini Srbije Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici i da se on rješava po hitnom postupku. Jer: "Priznavanje genocida u Srebrenici je civilizacijski korak koji je potreban Srbiji kako bi potvrdila ozbiljnost u namjeri za izgradnju dijaloga, saradnje, povjerenja i trajnog mira u regionu, zasnovanom na prihvatanju djela iz prošlosti, suočavanju sa prošlošću i posvećenosti pravdi, podršci žrtvama kao osnovi za jačanje bezbjednosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu" - kaže se, među ostalim, u Prijedlogu rezolucije koju su podržali i vodeći intelektualci u Beogradu.

Dakle, u Srbiji ne prestaje sukob dvije Srbije.

ekrem-avdic

Piše: Ekrem AVDIĆ