BIH

BERLIN Obećana pomoć kancelarke Merkel izbija argumente protivnicima SSP-a iz ruku

Državni vrh u posjeti Njemačkoj

S. D.

30.6.2016

(Iz Berlina specijalni izvještač "Dnevnog avaza" Semira DEGIRMENDŽIĆ)

13:50 Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Berlinu da je Bosna i Hercegovina napravila veliki napredak na putu ka evropskim integracijama, te ponudila pomoć svu moguću pomoć svoje zemlje.

Također,  njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je danas nakon sastanka sa članovima Predsjedništva u Berlinu da podržava sve pozitivne procese koji se dešavaju u BiH.

Pohvalila je i napredak reformskih procesa, ali i naglasila kako ne želi da čuje da u Bosni i Hercegovini nema dogovora o nastavku EU puta.

- Njemačka će učiniti sve da pomogne BiH na njenom putu, kako financijski, tako i u drugom obliku. Raduje me napredak u reformama koje je BiH postigla i želimo da se tako i nastavi da bi bilo održivo - kazala je Merkel.

Istakla je da prihvatanje aplikacije BiH za članstvo u EU, zavisi od ispunjenja preostalih obaveza, prije svega prilagodbe SPP-a i usvajanja mehanizma koordinacije. Njemačka kancelarka je rekla da je obećala da će pomoci BIH i u slučaju iz uslova u vezi SPP-a,.

- Lično ću pomoći i razgovarat ću s našim ministrom privrede da vidimo kako smanjiti strahove poljoprivrednika u BiH i kako da ih finansijski podržimo - najavila je Merkel.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da su članovi Predsjedništva i sinoć i jutros nastavili pregovore o SPP-u ali da nisu postigli dogovor. No, obećana pomoć kancelarke Merkel, kazao je Izetbegović, sada izbija argumente protivnicima sporazuma iz ruku.

- BiH je od EU dobila ponudu kao nijedna zemlja do sada i pogrešno je stvarati utisak da ce s ovim SPP-om biti pometena bh. privreda, što nije tačno. Moramo se znati nositi s konkurencijskim pritiskom - rekao je Izetbegović.

Budući da su danas objavljeni rezultati popisa stanovništva provedenog u BiH 2013. godine, a upravo objava tih rezultata proizvela je određenu krizu u BiH, Izetbegović smatra da će objava rezultata izazvati dodatne nervoze u određenom dijelu BiH te je mišljenja da će biti potrebno vrijeme da se to "sanira".

- Bez obzira na to ko je tu u pravu,svi smo suvlasnici države i procesa koji u njoj vladaju i tu će trebati donositi mudre odluke. Rezultati su takvi kakvi su u njihov meritum se neće moći ulaziti, ali vidjet ćemo kako "amortizirati" reakcije koje će doći - kazao je Izetbegović, dodajući da političari nisu mogli na to uticati.

Angela Merkel je najavila da će u ponedjeljak biti upriličena balkanska konferencija, poznata kao berlinska inicijativa ili berlinski proces, a prisustvovat će joj predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić koji će tada predstaviti infrastrukturne projekte kao i omladinsku organizaciju za zemlje zapadnog Balkana.

12:07 Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić, tačno u podne sastali su se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u Berlinu.

Merkel je državni vrh BiH dočekala uz najviše vojne i državničke počasti na platou ispred Saveznog ureda njemačke kancelarke, uz intoniranje i bh. himne.

Nakon dočeka, članovi Predsjedništva i Merkel otpočeli su sastanak, na kojem će najviše govora biti o blokadi evropskog puta BiH, nakon što je Mladen Ivanić, odbio prihvatiti izvještaj o adaptiranom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Nakon sastanka Izetbegović i Merkel održat će konferenciju za novinare, na kojoj će biti saopćeni rezultati sastanka.

Prije susreta s kancelarkom Merkel, članove Predsjedništva BiH primio je predsjednik Njemačke Joakim Gauk (Joachim Gauck), u predsjedničkoj rezidenciji, nekadašnjem dvorcu Belvi (Bellevue).

njemacka4

Sa predsjednikom Njemačke ispred dvorca Belvi

Danas je planiran  i susret bh. državnog vrha s predstavnicima njemačkog Bundestaga, zatim  njemačkim privrednicima, te s predstavnicima Fondacije Konrad Adenauer.