BIH

ZVIJEZDA TV KUĆE DR 1: Bosanka osvojila srca danskih sportskih fanova

Novinarka Arnela Muminović

A. SOKOLOVIĆ

30.6.2016

Sreća pa mi je danas slobodan dan. Da se kojim slučajem igra Evropsko nogometno prvenstvo, teško da bismo mogli razgovarati. Po čitav dan sam u studiju, pripremam se za komentare, prijenose utakmica s Eura. Više od 12 sati sam na radnom mjestu. Malo prespavam i onda opet na posao. I tako ukrug.

To je za “Dnevni avaz” kazala sportska novinarka Arnela Muminović (28), zvijezda danske TV kuće DR 1, ekspert za nogomet.

Vrhunski ekspert

Rođena Trebinjka, profesionalna nogometašica, izbila je za kratko vrijeme u prvi plan medijske sportske scene u Danskoj. Sreća joj se osmjehnula kada je dobila poziv da, kao vrhunski ekspert za nogomet, u studiju komentira dešavanja nakon utakmica Eura u Francuskoj i u samo 20 dana postala je jedna od najpopularnijih voditeljica u ovoj državi.

- U Viborg sam stigla 1992. godine iz ratnog Trebinja. Došla sam s roditeljima. Nogomet sam igrala od svoje devete godine, prvo u Viborgu pa poslije u B93 Kopenhagenu. Nastupala sam za U-17 i U-19 reprezentaciju Danske, a dobila sam poziv i od Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine. Nažalost, tada sam trebala operirati koljeno i morala sam odbiti poziv. Četiri puta sam zbog problema s koljenom bila na operacionom stolu – kaže Muminović.

Kako ste postali sportska novinarka?

- Kada sam donijela odluku da bih violjela biti novinarka, završila sam školu od četiri godine i nakon toga ideš svojim putem. Uvijek sam voljela sport, usko sam vezana uz nogomet i, kada sam u oktobru 2014. završila školu, dobila sam i prvi posao.

Kako ste dobili posao u TV kući DR 1?

- Od 1. juna radim kao slobodni novinar. To su saznali iz TV kuće DR 1 i ponudili mi posao. Dobro me poznaju i pristala sam potpisati ugovor da radim devet utakmica Eura. Zanimljiva je činjenica da sam jedina žena koja je sportski komentator. U Švedskoj i Norveškoj to je više nego normalna pojava, ali u Danskoj takvih žena nema.

Kakve su kritike kolega novinara?

- Sjajne! Novinari me hvale, pišu mi na e-mail, javljaju mi se na Twitter i Facebook. I kritike u novinama su odlične. Kažu da vrhunski profesionalno radim svoj posao, da se razumijem u nogomet i da im je drago kada komentiram susrete Eura.

Čarobnjak Mesi

Pratite li nastupe reprezentacije Bosne i Hercegovine?

- Bila sam u Parizu kada smo protiv Francuske odigrali 1:1. Bosna i Hercegovina mi je najbitnija, iako volim i dansku reprezentaciju. Ja sam napadač, ali mi se, kao profesionalac, najviše dopada naš golman Asmir Begović. Od igrača, to je Miralem Pjanić, vrhunski igrač, koji će napraviti sjajnu karijeru i u Juventusu. Inače, navijam za Bajern Minhen.

A najbolji nogometaš je...?

- Uvijek Leo Mesi (Messi). On je čarobnjak i, kada se najmanje nadate, zna izvesti magiju na terenu.

Ko će biti prvak Evrope?

- Njemačka! To sam rekla i prije početka Evropskog prvenstva, a toga se držim i sada. Nakon ispadanja Španije, Njemačka čvrsto grabi prema novom naslovu evropskog prvaka – kaže Muminović, koja se svake godine odmara u Trebinju, gdje će se danas iz Sarajeva zaputiti i njeni roditelji, koji su stigli na ljetovanje, dok će ona doći u BiH nakon što se završi Euro.

Ako hoćeš bolju plaću, ideš da radiš na televiziji

Može li se u Danskoj živjeti od novinarstva?

- Naravno. Imam solidnu plaću, nisam plaćena kao doktori, ali se može pristojno zaraditi. Ako hoćeš bolju plaću, ideš da radiš na televiziji. Novine se u Danskoj sve manje prodaju, a sada svi štede. Prije se mnogo putovalo, a sada dosta manje. Gleda se da se uštedi na svakom prilogu gdje se to može – kazala je Muminović.