VIJESTI

Bh. turisti šokirani i zabrinuti

Vijest o terorističkom napadu odjeknula na antalijskoj rivijeri

Hajrudin PROLIĆ

30.6.2016

(Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" s antalijske rivijere)

 

Marijana Pavlović iz Dervente s četveročlanom porodicom došla je na ljetovanje na antalijsku rivijeru. Ne krije zabrinutost nakon napada na istanbulskom aerodromu.

 

pavlovic-11

Pavlović: Ne znam da li bih došla

- Šokirana sam. Zabrinem se kada vidim vijesti o terorističkim napadima koji se dese negdje daleko, a kamoli sada, kada sam u zemlji u kojoj se napad dogodio. Ne mogu sada otkazati ljetovanje, ali nisam sigurna da ne bih to učinila da se napad desio prije našeg polaska - kaže ona.

Veliki gubici

I ostali turisti u Antaliji i Sideu zabrinuti su zbog krvoprolića u Istanbulu. Niko ne namjerava iste sekunde spakovati kofere i otići s ljetovanja, ali posjetioci iz Ukrajine, Danske, Švedske i mnogih drugih zemalja ističu da im nije svejedno.

Turistički sektor u Turskoj već je pretrpio snažne udarce zbog ranijih napada, a ugostitelji sada strahuju da najgore tek dolazi. Pad od više od 20 posto posjeta u odnosu na isti period lani dovoljno govori o strahovitim gubicima.

Adnan Gojak, turistički vodič iz Sarajeva, potvrdio je ove teze.

gojak-11

Gojak: Ovdje je sigurno

- Znatno je manje turista, pogotovo Rusa. Njih je više od 40 posto manje nego prošle godine u ovo vrijeme. Znam da su mnogi tek sada zabrinuti, ali moram naglasiti da je Antalija potpuno drugi svijet u odnosu na unutrašnjost Turske. Ovdje nikad nije bilo većih incidenata, ovdje Turci i Kurdi zajedno rade u turističkom sektoru - govori Gojak.

Turci ogorčeni

Kako smo doznali od nekoliko ovdašnjih ugostitelja, tokom jučerašnjeg dana niko nije otkazao smještaj, ali evidentno je da se to tek očekuje. Turski žitelji u Antaliji i Sideu ogorčeni su nakon masakra u Istanbulu, mnogi ističu da samo žele živjeti mirno od svog rada, umjesto što sada strepe od svakog izlaska na ulicu.

karatas-11

Karataš: Ovo je grozno

- Ovo je veoma, veoma loše za sve nas. Ne samo za radnike u turizmu nego i za trgovce, industrijalce... Grozno - kaže Orhan Karataš (Karatas), trgovac iz Sidea.

Visoka cijena napada

- Napad u Istanbulu sada će sve njih veoma skupo koštati, što je i razumljivo, ali je ujedno i šteta za sve koji su odustali od posjete ovom predjelu, jer, ponavljam, na antalijskoj rivijeri idealni su uvjeti za odmor. Ljudi su uplašeni - ističe Gojak.