LIFESTYLE

Zašto dosadne pjesme ne možemo izbaciti iz glave

Mozak neke melodije svira kao pokvarena ploča

(Al. Ti.)

29.6.2016

Ako melodiju zapamtimo već nakon prvog slušanja velike su šanse da ćemo je pjevušiti u naredna 24 sata, a što se više trudimo da zaboravimo pjesmu, to nam teže ide. Zašto je to tako?

Dosadna melodija koju stalno pjevušimo zapravo nam nije toliko odbojna i koliko god to ne željeli da priznamo, zapravo nam se sviđa, tvrde naučnici univerziteta Washington. Oni su ustanovili da ako nam melodija "ostane u glavi" nakon što smo ju čuli, velika je vjerovatnoća da ćemo je se sjećati kroz naredna 24 sata.

To objašnjava zbog čega neke pop pjesme ili melodije s televizije ne možemo da zaboravimo ma koliko se god trudili. Također, melodije ćemo bolje zapamtiti ako ih čujemo dok obavljamo neke mentalne zadatke, a takve pjesme nam onda služe kao "izduvni ventil".

- Mozak neke melodije svira kao pokvarena ploča, a često vjerujemo kako te pjesme koje najčešće ponavljamo zapravo ne volimo. Istina je drugačija i melodija nam se sviđa, ali ide nam na živce jer je sami sebi previše ponavljamo – rekao je autor studije Ira Heimman.

On je dodao da tada mozak reaguje kao i kod loših sjećanja - što se više trudimo da ih potisnemo, to nam je to teže.